Internet slår ut tv-tittande bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga tittar mindre på tv och använder internet allt mer, visar en rapport om ungas medievanor som Medierådet har gjort. De umgås också mer sällan med kompisar i verkliga livet och träffas oftare på sociala sajter.

Färre upplever sig ha blivit mobbade på nätet – men fler anger att någon har lagt ut bilder på dem som har gjort dem ledsna.

Andelen unga som läser böcker och tidningar har halverats under de senaste fyra åren.

Facebook allt viktigare

Vid tidigare mätningar har den vanligaste fritidssysselsättningen bland unga varit att träffa kompisar, hemma eller ute på stan – men det alternativet har nu halkat ner till tredje plats.

I stället ägnar ungdomar mest tid åt läxläsning och internet, enligt rapporten.

-Internetanvändningen har helt tagit över. Sedan förra mätningen 2008 har användandet av sociala sajter ökat mycket starkt och nu umgås man med sina vänner på till exempel Facebook, MSN eller Bilddagboken.

Läxläsning i topp

Det verkar överta en del av det verkliga umgänget. De man umgås med på Facebook är desamma som man umgås med efter skolan, de vanliga vännerna, säger Ann Katrin Agebäck, kanslichef på Medierådet.

Att läxläsning för första gången hamnar i topp kan också bero på att mycket skolarbete går att göra på nätet, enligt Ann Katrin Agebäck.

När fler unga tillbringar tid på sociala sajter minskar också riskerna för oönskade kontakter på internet, anser hon.

Väljer umgänge själva

På sajterna väljer unga själva vilka de ska umgås med:

-Förut gick ungdomar ut på helt öppna sajter vilket var mer riskfyllt. I dag har man mer kontroll över umgänget på nätet.

Det kan också vara en orsak till att något färre barn och unga säger sig ha blivit mobbade på internet, tror Ann Katrin Agebäck.

Skillnaden mellan könen minskar

Det finns tydliga skillnader mellan vad pojkar och flickor väljer att göra på nätet, enligt Medierådets rapport.

Pojkar tittar mer på klipp, spelar spel och streamar eller laddar ner material. Flickor ägnar sig mer åt att chatta, umgås på sociala sajter, blogga och mejla. ”I flickornas internetanvändning går det att urskilja en tydlig social dimension – där kommunikationen i sig är huvudändamålet” skriver Medierådet.

Skillnaderna mellan vad pojkar och flickor gör på nätet har dock minskat jämfört med tidigare mätningar.

TT

Fakta: Det här gör unga efter skolan

  • Använder internet. (70 procent)
  • Gör läxor eller skolarbeten. (66 procent)
  • Träffar kompisar, hemma hos varandra eller ute, men inte på nätet. (56 procent)
  • Håller på med någon sport. (51 procent)
  • Tittar på tv eller dvd. (41 procent)

Enkäten har skickats till 1.000 unga mellan 12 och 16 år. 60 procent har besvarat undersökningen.

Medierådet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.