Annie Lööf: Sänkt skatt prioriteras

Publicerad

Inför höstens budgetproposition prioriterar Centerpartiet sänkt inkomstskatt, sänkt skatt för pensionärer och slopad andra sjuklönevecka. Det säger Centerpartiets partiledare och näringsministern Annie Lööf i en intervju med SVT.

Höstens budget som kommer att sträcka sig över valåret 2014 bedöms som mycket viktig för den borgerliga regeringen. Annie Lööf gör redan nu klart vad hon vill se i denna budget:

– Givet det ekonomiska läget kommer vi framför allt att prioritera det skattepaket vi lovat väljarna – ett femte jobbskatteavdrag, höjd brytpunkt och sänkt skatt för pensionärer, säger Annie Lööf.

– Jag skulle också vilja se ett slopande av den andra sjuklöneveckan, förklarar Centerledaren.

På måndagen genomförde Centerpartiet sitt ekonomiska seminarium i Almedalen. Partiet presenterade en rapport med förslag om hur det kan skapas nya jobb på de många bruksorter som drabbats av de senaste årens lågkonjunktur. Centerpartiet föreslår en rad olika åtgärder, som man menar skulle kunna bidra till att uppemot 25.000 nya jobb skapas i dessa utsatta bruksorter.

Sänkta arbetsgivaravgifter

Den kanske viktigaste åtgärden, enligt Annie Lööf, är att sänka arbetsgivaravgifterna ytterligare för små och nystartade företag. Hon bedömer dock inte att det finns utrymme i höstens budget för detta utan menar att sänkta arbetsgivaravgifter bör finnas med som vallöfte inför nästa mandatperiod.

– Utrymmet inför höstens budget är förmodligen litet. Vi ser därför förslagen, bl a om sänkta arbetsgivaravgifter, som en del inför Centerpartiets valmanifest, säger Annie Lööf.

Prioriterat i höstens budget är alltså slopande av den andra sjuklöneveckan och vallöften från 2010. Det handlar om det femte jobbskatteavdraget, höjd brytpunkt för statlig skatt och ytterligare en sänkning av skatten för pensionärer. Sammantaget handlar det om sänkta skatter på cirka 15 miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet