Foto: TT

Invandring påverkar skolresultatet

Uppdaterad
Publicerad

En ökande del elever med utländsk bakgrund kan förklara delar av nedgången av de svenska resultaten i PISA-undersökningar. Bland annat beror det på en större del människor från länder med svagare skolkultur, enligt en rapport från Skolverket.

I dag presenterade Skolverket en rapport som visar hur invandringen påverkar svenska resultaten i Pisa-undersökningen.

En mindre men inte obetydlig del av de sämre resultaten sedan den första undersökningen år 2000 kan förklaras med en ökad andel elever med utländsk bakgrund, enligt Skolverket.

”Inte huvudförklaringen”

– Det är en förklarning, men kan bara marginellt förklara nedgången, säger Anna Ekström, generaldirektör vid Skolverket.

I den senaste Pisa-undersökningen gavs den svenska skolan underkänt på flera punkter. I samtliga ämnen som mättes – matematik, läsförståelse och naturvetenskap – backade Sverige i samtliga ämnen.

– Den konkreta betydelsen av en ökad grupp med utlandsfödda är ej en huvudförklarning till nedgången i Pisa, utan det är andra orsaker, säger Anna Ekström, generaldirektör vid Skolverket.

Även om det finns undantag så sjunker resultatet enligt de stora internationella undersökningarna för alla elevgrupper. Elever med svensk och utländsk bakgrund, för elever med hög- och låg socioekonomisk bakgrund, hög- och lågpresterande elever. Nedgången sker i olika ämnesområden på liknande sätt. Skolverket, forskare och andra måste därför söka efter ytterligare orsaker till resultatnedgången skriver Skolverket i sin rapport.

Försämrad gymnasiebehörighet

Andelen elever som inte får tillräckligt bra betyg för att bli behöriga till gymnasieskolan har ökat från drygt 10 procent 2006 till drygt 14 procent 2015, enligt rapporten.

Skolverket rapporterar även att den försämrade gymnasiebehörigheten under de senaste åren till största del beror på att fler elever invandrat efter skolstart. Sverige har tagit emot fler flyktingar än andra länder, varav många har bakgrund i länder med svag skolkaraktär.

Uppemot 85 procent av den försämrade gymnasiebehörigheten kan förklaras av en ökande andel elever som invandrat efter ordinarie skolstart och att denna elevgrupp haft en sämre resultatutveckling än andra elever.

Sen skolstart

Andelen elever som invandrat efter skolstart har ökat från cirka 3 procent 2006 till drygt 8 procent 2015. Andelen obehöriga i den elevgruppen ökade från 37 procent 2006 till 50 procent 2015.

– En högre invandringsålder gör att man har färre år på sig att klara skolmålen, det behövs särskilda insatser för utlandsfödda elever, säger Anna Ekström.

Skolverket vill se fler och större satsningar på både gymnasieskolor och vuxenutbildningar samt fler SFI-lärare.

– Vi måste kartlägga det behovet, säger Anna Ekström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer