Isabella Lövin (MP) berättar själv om varför hon lämnar politiken. Foto: Christoffer Hjalmarsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Isabella Lövin (MP) lämnar politiken

Uppdaterad
Publicerad

Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet, lämnar politiken.
– Jag ser att det är det bästa för partiet, säger hon.

Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet och vice statsminister, lämnar sitt uppdrag, något Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

När Miljöpartiet har hittat en ersättare kommer hon också att avgå som miljö- och klimatminister.

Ett nytt kvinnligt språkrör kan vara på plats tidigast i januari nästa år. Isabella Lövin kommer sitta kvar tills dess att ett nytt språkrör tar över.

– Jag ser att det bästa för partiet, för att få ny energi och för att vi ska kunna växa i nästa val, är att det finns tillfälle för ett nytt kvinnligt språkrör att bilda ett nytt starkt team tillsammans med Per Bolund för att göra en bra valrörelse, säger hon till SVT.

”Tänkt en längre tid”

Debatten kring migrationsöverenskommelsen är inte en bidragande faktor till att hon lämnar, säger Isabella Lövin när SVT frågar om det har spelat någon roll för hennes beslut att lämna sitt uppdrag.

– Nej, utan jag har tänkt en längre tid att det är mitt i den här mandatperioden som jag behöver fatta det här beslutet. Miljöpartiet har ordinarie kongress först i september nästa år och jag bedömer att det är för nära inpå nästa val för att ett nytt språkrör ska hinna växa in i rollen och leda partiet i ett framgångsrikt val.

”Goda kvinnliga företrädare som kan ta över”

Utöver migrationsöverenskommelsen är det kommande regeringsbeslutet om Preems oljeraffinaderi i Lysekil en aktuell fråga. Det har inte påverkat hennes beslut, säger hon till SVT.

SVT: Känner du att ni inte har levererat på miljömålet?

– Jag instämmer inte alls med beskrivningen att vi inte har levererat, säger Isabella Lövin.

– Vi har gjort oerhört stora förändringar i svensk politik och i klimatpolitik under de här sex åren. Vi har en klimatlag på plats och vi har drivit på i både EU och FN för att få mycket högre ambitioner som gör att Sverige är på väg att ställa om.

Isabella Lövin vill inte nämna några namn på möjliga efterträdare.

– Min bedömning är att det finns väldigt goda kvinnliga företrädare som kan ta över efter mig och att det är en bra chans för partiet med en nystart med Per Bolund och ett nytt kvinnligt språkrör, säger hon.

Född 3 februari 1963 i Helsingborg.

Innan hon klev in i politiken arbetade hon som journalist och fick bland annat Stora Journalistpriset 2007.

2009-2014 var hon EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

2014 utsågs hon till biståndsminister i Stefan Löfvens regering, en post som hon hade till 2016 då hon blev minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, samt vice statsminister.

2016 tog hon över posten som språkrör för Miljöpartiet efter Åsa Romson.

Sedan 2019 har hon varit miljö- och klimatminister samt fortsatt vice statsminister.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.