SAS-plan står parkerade på Kastrups flygplats i Danmark. Strejken är på måndagen inne på sin fjärde dag. Foto: TT/Johan Nilsson

”Iskallt” säger medlare om pilotstrejken

Publicerad

Medlarna i SAS-konflikten ser ingen mening att kalla till nya förhandlingar så länge positionerna är helt låsta. Enligt Jan Sjölin har inget förändrats sedan strejken bröt ut natten till fredag.

Under måndagen har myndigheten Medlingsinstitutet varit i kontakt med parterna SAS och Svensk Pilotförening för att diskutera om det finns en möjlig lösning. Men inga framsteg har gjorts enligt Jan Sjölin som är en av tre medlare i konflikten.

– Vi har inte kallat parterna utan följer händelsutvecklingen. Vi sonderar förhandlingsklimatet eller vad man ska kalla det, säger han.

Pilotstrejk på SAS

Medlare står tillgängliga

Det är nu upp till parterna att ta kontakt med Medlingsinstitutet för att få hjälp att komma överens. Medlarna finns tillgängliga och är beredda att träffas om parterna vill.

– Vår bedömning är den att parterna måste flytta positioner för att det ska vara någon mening för oss att kalla dem för att träffas och snacka. För det finns ingen anledning att träffas om positionerna är låsta som de var när vi skildes natten till fredag.

Efter fyra dagar är det fortfarande iskallt alltså?

– Ja, som vi har uppfattat det, säger Jan Sjölin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilotstrejk på SAS

Mer i ämnet