Israels utrikesminister Avigdor Lieberman väntas kalla till sig svenska ambassadören. Foto: TT

Israel kallar till sig svensk ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Israel reagerar nu på den svenska regeringens beslut att erkänna Palestina som stat. Sveriges ambassadör i Tel Aviv ska nu kallas upp till Israels utrikesminister Avigdor Lieberman för att motta en protest.

Israeliska utrikesdepartementet skriver i ett pressmeddelande på sin hemsida att svenske ambassadören ska kallas in. Enligt pressmeddelandet beklagar utrikesminister Avigdor Lieberman att Stefan Löfven så snabbt meddelade att Sverige ska erkänna Palestina som stat.

”Han har uppenbarligen inte haft nog med tid att sätta sig in i frågan och att förstå att det är palestinierna som som de senaste 20 åren har förhindrat en lösning med Israel”.

UD bekräftar för TT att Sveriges ambassadör i Tel Aviv, Carl Magnus Nesser, kallats upp till Israels utrikesminster Avigdor Lieberman.

– Han har kallats upp för ett möte i morgon vid lunchtid med anledning av det som sades i regeringsförklaringen, säger Erik Wirkensjö, informatör vid UD.

Vad mötet kommer att resultera i eller hur det påverkar relationerna mellan Sverige och Israel vill han inte kommentera.

– Vi får avvakta och se vad som sägs. Allt annat blir rena spekulationerna, säger han.

Wallström: Inte USA som bestämmer

Det var när regeringsförklaringen lästes upp i fredags som Stefan Löfven annonserade att Sverige ska erkänna Palestina som stat. USA kommenterade utspelet med att det är ”för tidigt” med ett erkännande. Men både Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström har försvarat beslutet.

– Det var väntat att vi också skulle få kritik för detta men det är ju inte USA som bestämmer vår politik. Vi kommer att fortsätta att föra en konstruktiv dialog med USA och förklara våra motiv och bevekelsegrunder, sade Wallström i går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer