Foto: SVT

Israeliskt spionvirus planterades i journalists telefon

Uppdaterad
Publicerad

Marockanska staten avlyssnade under mer än ett år journalisten och människorättsaktivisten Omar Radi med ett av världens mest sofistikerade övervakningsprogram. Enligt Amnesty International var det en unik trojan som anfaller via mobilnätet utan att märkas. Nu är svenska polisen spekulant på samma teknik.

Trojanen, från det israeliska företaget NSO Group, har enligt analytiker använts bland annat mot den saudiske journalisten Jamal Khashoggi och Amazonmiljardären Jeff Bezos. SVT, Utrikesmagasinet och franska journalistnätverket Forbidden Stories har i en kartläggning av den privata avlyssningsindustrin med hjälp av Amnesty Internationals säkerhetslabb hittat spår av samma trojan i den marockanske journalisten Omar Radis telefon.

I Marocko är Omar Radi ett välkänt ansikte och en erkänt duktig journalist. Han vittnar om ett allt hårdare klimat för journalister i landet. Efter ett besök hos boende i en fiskeby om invånarnas krav på rätt till mark, ringde flera personer som ställt upp på intervjuer i den politiskt infekterade frågan.

 -”Snälla, radera vad jag sagt” bad de, berättar Radi. De hade blivit hotade av polisen som sökt upp dem efter mitt besök som uppenbarligen var övervakat.

Experten: Spåren pekar mot NSO

Att Radi var övervakad stöds av både Claudio Guarnieri, chef över Amnesty Internationals säkerhetslabb, och researchnätverket Citizen Lab, som kollat på fallet.

Efter att ha analyserat Radis telefon pekade digitala spår mot att hans telefon avlyssnats av NSO:s högteknologiska spionprogram.  Den nya typ av automatiserad attack kräver tillgång till mobilnätet och lämnar oerhört få synliga spår vilket skiljer den från andra attacker som kräver att offret klickar på en länk.

– Genom digital fingeravtrycksteknik har vi lyckats bekräfta att infrastruktur som använts tidigare och i denna nya attack är en del av NSO:s tjänster, säger Guarnieri.

Tekniken snart i Sverige

NSO Group är världsledande inom aggressiv avlyssningsteknologi. Bland potentiella kunder finns den svenska Polismyndigheten och Säkerhetspolisen sedan riksdagen i februari i en ny lag medgav att tekniken får användas i Sverige.

En talesman för NSO skriver att företaget är ”djupt bekymrat över anklagelserna” och att man ”granskar uppgifterna och kommer att starta en utredning om det är motiverat”. NSO hänvisar till kundsekretess på frågan om huruvida Marocko köper företagets tjänster.

Men experter varnar för att de i totalitära länder som Marocko, Saudiarabien och gravt korrumperade samhällen som Mexiko riskerar att missbrukas.


Granskningen är ett samarbete mellan SVT, journalisten Ola Westerberg, Utrikesmagasinet, det franska journalistnätverket Forbidden Stories och studenter vid magisterprogrammet i undersökande journalistik vid JMG i Göteborg samt ett femtontal internationella medier som Le Monde, The Guardian, Washington Post, Haaretz och Süddeutsche Zeitung.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer