Allmänheten ska ha larmat Ivo om bristerna vid Novolabs mottagningar. Foto: Johan Nilsson/TT

Ivo stoppar företag efter larm om PCR-fusk

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Novolab stoppas tillfälligt från att utföra och analysera covidtester, rapporterar P4 Göteborg. Detta efter att flera brister upptäckts när Inspektionen för vård och omsorg kontrollerade företaget. Bland annat ska provsvar ha kommit så snabbt att det är orimligt att de ska ha hunnit analyseras.

Brister som upptäcktes var bland annat att PCR-prover förvarades i kylskåp tillsammans med mat och dryck och att ett provtagningsställe saknade rinnande vatten för personalen att tvätta sig med. Novolab har överklagat beslutet till förvaltningsrätten och skriver i överklagan att man åtgärdat det som påpekats, rapporterar radion.

I och med hanteringen av testerna finns det risk att personer som testat negativt faktiskt varit smittade menar Ivo. Provsvar ska ha kommit så snabbt att myndigheten menar att det är orimligt att de ska ha hunnit analyserats.

Inspektionerna genomfördes vid mottagningarna bland annat i Älvängen, Göteborg, Örebro och Borås. I Göteborg finns bland annat en mottagning vid Stenas Danmarksterminal. Beslutet att stoppa provtagning gäller dock för alla Novolabs provtagningsställen i Sverige, uppger Bäckby apotek i Västerås, som samarbetar med Novolabs, för SVT Nyheter.

SVT Nyheter har sökt Novolabs som ber att få återkomma med kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.