Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ivo vill nu ha större möjligheter att granska HVB-hems ekonomi Foto: SVT

Ivo: “Det gäller barnens säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, vill nu ha större möjligheter att granska HVB-hems ekonomi. Sverigedemokraterna vill kalla in Ivo till utskottet.

– Om Ivo vill ha bättre resurser borde de få det, säger Carina Ståhl Herrstedt (SD).

SVT har granskat de 50 HVB-hem som fick värst kritik förra året. Kritiken handlade om våld, övergrepp, otrygghet eller frihetsbegränsningar.

Ivo stängde under förra året tre av 200 kritiserade HVB-hem på grund missförhållanden.

Myndigheten menar att de behöver kunna gå in i andra myndigheters register, och hämta in deras uppgifter, för att på ett enklare sätt kunna se om det är något som tyder på olämplighet.

– Det allra viktigaste är ju att kunna stoppa oseriösa aktörer i tid. Vi behöver också vissa författningsändringar, till exempel med att komma åt andra myndigheters register för att komma åt oseriösa aktörer redan från början. Vi behöver så klart så mycket resurser och så mycket mandat vi kan få. Det gäller de här barnens trygghet och säkerhet, säger inspektör Annelie Andersson på Ivo.

Togs upp i socialutskottet

Bristerna inom HVB-vården togs upp i socialutskottet på tisdagen efter SVT:s granskning, och Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson säger att partierna är överens om att detta är en viktig fråga och att flera olika förslag var på bordet.

– Jag ser inte att det kommer att finnas motstånd i riksdagen mot att ge Ivo skarpare verktyg.

Sverigedemokraterna vill även kalla in Ivo till socialutskottet.

– Såhär kan det inte gå till, vi behöver veta hur Ivo lättare ska kunna stänga HVB-hem med missförhållanden. Om Ivo vill ha bättre resurser borde de få det, säger Carina Ståhl Herrstedt (SD).

Hallengren: ”Måste följa upp”

Lena Hallengren (S) är ansvarig minister. Hon betonar att det här också är kommunernas ansvar.

– Jag utgår från att den som gör en placering inte gör den var som helst utan att man är väldigt noga med den, så att barn och unga får en mycket bättre mycket tryggare vistelse och kanske uppväxt än den man hade innan.

Vår granskning visar ju ändå finns brister år efter år? Behöver Ivo mer verktyg?

– Jag kan inte svara på om Ivo behöver mer verktyg, men det är viktigt att de använder de verktyg som finns. Och är det så att det finns mer eller mindre kriminella verksamheter så ska det naturligtvis polisanmälas. Det är ju ingenting som ska vara en del av barn och ungas vardag.

Är det inget mer som du kan göra?

– Man måste följa upp. Man kan inte lämna det till barn och unga men får man minsta misstanke om oegentligheter så måste man följa upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Mer i ämnet