Foto: TT

Ja till höjd pensionsålder

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av arbetsmarknadens parter säger ja till en höjd pensionsålder. Det innebär att man kan gå i pension först vid 63 års ålder och har rätt att jobba till 69 års ålder.

I morgon presenterar förre KD-ledaren Göran Hägglund och förre Metallbasen Göran Johnsson sin genomgång för pensionsgruppen under ledning av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll av vad som krävs för att arbetsmarknadens parter ska acceptera en höjd pensionsålder.

– Vi har utgått från pensionsåldersutredningen som en grund, säger Göran Hägglund.

Höjs till 69

Den utredningen, som kom 2013, föreslog bland annat att gränsen för att ta ut sin allmänna pension höjs från 61 år till 63 och att rätten att få jobba kvar höjs från dagens 67 år till 69.

– Parterna har förklarat sig villiga att förhandla om det som behövs förhandlas efter en eventuell ändring av lagstiftningen när det gäller de pensionsrelaterade åldrarna, säger Hägglund.

De har också medverkat till en lista över åtgärder som behövs för att göra det möjligt för fler människor att arbeta längre. Det handlar om bland annat tidigare inträde på arbetsmarknaden, arbetsmiljöfrågor och möjligheter att byta bana under arbetslivet.

– Allt syftar ju till att fler människor inte bara ska vilja, utan också ska få och kunna arbeta längre, säger Hägglund.

Upp till politikerna

Han säger att om riksdagen tar ett beslut under mandatperioden skulle det kunna genomföras från 2020.

– Men det blir upp till politikerna att hantera tidtabell och eventuella övergångsregler. Det vi har gjort är att visa hur arbetsmarknadens parter är beredda att ta ansvar när politikerna fattar sina beslut.

Tolv organisationer ställer sig bakom. Bara Svenskt Näringsliv har valt att avstå.

– Min tolkning är att de inte tycker att något behöver ändras utan att det här kommer lösa sig av sig självt. Det är inte vår uppfattning utan vi anser att det behövs tydliga politiska beslut, säger Göran Hägglund.

TT har sökt Svenskt Näringsliv, men ingen representant vill lämna några kommentarer.

Fakta: Pensionsgruppen

Visa
  • Pensionsgruppen består av Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna´. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är ordförande.
  • Pensionsgruppen samarbetar om pensionssystemet. Gruppen samråder om frågor som gäller pensionsreformen och tar initiativ till justeringar i pensionssystemet vid behov.

Källa: Regeringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer