Valerie Kyeyune Backström frilansskribent å initiativtagare till diskussionsforumet Rummet.

”Jag blir inte ens förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Som mörkhyad kvinna i Sverige 2014 möts man ständigt av fördomar och sexistisk rasism. Det menar Valerie Kyeyune Backström, frilansskribent och initiativtagare till diskussionsforumet Rummet.

– Jag blir inte ens förvånad. För mig är det helt normala kommentarer som jag mött i olika former, säger Valerie Kyeyune Backström efter att ha sett SVT:s inslag om Instagramkontot ”Svart kvinna”, där människor berättar om fördomar och rasism som möter dem i vardagen.

– Alla har liknande upplevelser. Detta är vardag för många svarta kvinnor och män jag känner.

Medier

Valerie Kyeyune Backström menar ändå att det inte ligger något illasinnat motiv bakom många av kommentarerna. Att det många gånger har att göra med någon uppriktig undran eller nyfikenhet och att man inte själv ser det problematiska i att man ställer sådana frågor eller kommer med sådana uttalanden.

Mer sexualisering av kvinnor

Att det finns en strukturell rasism i det svenska samhället är enligt Valerie Kyeyune Backström en självklarhet.

– Den är utbredd och genomsyrar, tvärtemot vad många verkar tro, det svenska samhället.

– Det märks till exempel på att afrosvenskar i dag måste söka tre gånger så många jobb bara för att kallas till en intervju.

Det finns också, enligt Valerie Kyeyune Backström, en skillnad i hur mörkhyade män och kvinnor bemöts.

– Generellt utsätts kvinnor för mer sexualisering och män för mer våld, men det är inte helt entydigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet