Den Köpenhamnsbaserade journalisten och forskaren Anne Kirstine Hermann, 33, är den första mottagaren av Kim Walls minnesfonds resestipendium. Foto: TT

”Jag ska föra Kims arv vidare”

Uppdaterad
Publicerad

Hennes bokprojekt ska ge en röst åt det förtrycka folket på Grönland.

Danska Anne Kirstine Hermann är den första mottagaren av resestipendiet från Kim Walls minnesfond.

– Jag är extremt rörd. Jag ska föra Kims arv vidare och det är ett stort ansvar, säger hon till TT.

Redan under de första augustidagarna efter att Kim Wall försvunnit uppstod idén hos hennes familj och vänner att skapa en fond i den svenska journalistens namn.

Drygt sju månader senare hedras Kim Walls minne genom tillkännagivandet av den första resestipendiaten. Mottagaren är den danska journalisten och forskaren Anne Kirstine Hermann.

Journalisten Kim Wall

– Jag blev väldigt överraskad. Det var väldigt känslosamt när jag fick reda på att jag var stipendiaten, säger hon till TT.

Träffade familjen Wall

På Kim Walls födelsedag den 23 mars fick hon ta emot stipendiet på en restaurang i Brooklyn, New York. Åtta dagar tidigare besökte den Köpenhamnsbaserade journalisten familjen Wall i Skåne. Ett möte som gjorde ett starkt intryck på den 33-åriga danskan.

– Det betydde mycket att träffa föräldrarna Ingrid och Joachim. Jag fick en förståelse för hur mycket fonden betyder för familjen och Kims vänner. Jag fick höra deras tankar om stipendiet och då förstod jag även att mina journalistiska ideal ligger nära de ideal som Kim stod för. Då kände jag mig säker på att jag kan hedra hennes minne på ett sätt som familjen tycker är värdigt.

Hon kände inte Kim Wall personligen, men var imponerad över den unga svenskans journalistiska gärning.

– Hon var en unik journalist. Det är väldigt få skandinaviska journalister som får skriva artiklar för de stora amerikanska mediehus hon jobbade för. Jag har själv bott i USA och jag vet hur svårt det är på den amerikanska mediemarknaden.

Människor tvångsförflyttades

Med stipendiesumman på 5 000 dollar (drygt 40 000 svenska kronor) kan Hermann förverkliga ett bokprojekt om hur den grönländska befolkningen påverkades av Danmarks assimileringspolitik från andra världskrigets slut fram till 1960-talet.

– Människor tvångsförflyttades från sina bosättningar till större städer. Folk blev tagna från sina föräldrar och indoktrinerade till att bli danskar. Det här är fenomen vi känner till från kolonierna, men det är få danskar som själva vet om vår historia kring Grönland.

Under maj och juni kommer Hermann att vistas på Grönland i 25 dagar.

Fakta: Kim Wall Memorial Fund

Fonden heter Kim Wall Memorial Fund.

Kim Walls familj, partner och några av hennes vänner driver den tillsammans med International Women's Media Foundation, som sköter det praktiska arbetet.

IMWF arbetar för kvinnliga journalister och har vid flera tillfällen sponsrat Kim Walls reportageresor.

Fonden ska årligen dela ut ett resestipendium på 5 000 dollar till en ung, kvinnlig journalist som arbetar i Kim Walls anda. Den första mottagaren är den danska journalisten och forskaren Anne Kirstine Hermann.

Kim Walls reportage finns samlade på: https://www.rememberingkimwall.com/

Flera andra priser och stipendier delas ut i Kim Walls namn:

Thanks to Scandinavia: The Kim Wall Memorial Scholarship

Overseas Press Club of America: The Kim Wall Best Digital Reporting Award

Graduate School of Journalism at Columbia University: The Kim Wall Scholarship

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalisten Kim Wall

Mer i ämnet