Carin Jämtin, partisekreterare Socialdemokraterna Foto: TT

Jämtin (S): Vi måste bli bättre på att berätta

Regeringen måste bli bättre på att berätta vad den åstadkommer. Det säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin efter bottennoteringen i den senaste Sifomätningen. Moderaterna känner däremot vind i seglen.

Den senaste Sifo-mätningen visar på sensationella omsvängningar i väljaropinionen. Moderaterna ökar kraftigt och är största parti med 25,6 procent samtidigt som Socialdemokraterna backar till sitt lägsta resultat sedan Sifo inledde sina mätningar 1967. Partiet får stöd av 23,2 procent. Resultatet betecknas som en mardröm för Socialdemokraterna och partisekreterare Carin Jämtin medger att det politiskt har varit ett tufft år.

Ändå, säger hon, har regeringen successivt tagit tag i de politiska utmaningarna på områden som exempelvis skolan, arbetslösheten, pensionärerna och flyktingetableringen. Men det är framför allt en sak som inte fungerat, menar Jämtin:

– Regeringen måste, och vi måste, bli bättre på att skapa oss utrymme att beskriva allt det här positiva som händer i Sverige.

TT: Men om det är så – varför har ni varit dåliga på att berätta?

– Det får vi analysera på olika sätt, svarar Jämtin.

Tar det på allvar

Hon säger att partiet tar opinionssiffrorna på allvar. Samtidigt är fortsatt hårt arbete och presentation av politiska lösningar det viktigaste för att vända trenden, säger hon.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé säger att Sifo-mätningen ger partiet och Allianssamarbetet vind i seglen. Samtidigt betonar han att det är en enskild mätning och inte något valresultat.

TT: Hur ser du på den interna opinionen i Moderaterna som vill tvinga fram en regeringskris?

– Jag är rätt övertygad om att alla moderater vill se en ny regering. Men vi behöver få ett bättre valresultat innan vi kan ta över regeringsmakten. Samtliga allianspartier backade i förra valet.

Frustration i M

Samtidigt har Tobé förståelse för den växande frustrationen inom partiet och de som vill byta ut regeringen.

– Men jag upplever också att många känner att vi har behövt ompröva vår politik och har mer kvar att göra.

TT: Hur hanterar ni den opinion som vill tvinga fram en regeringskris?

– Jag ser inte att det behövs hanteras på något särskilt sätt. De uttrycker att de vill ha Anna Kinberg Batra som statsminister. Det vill jag också.

TT: Så ni känner er inte redo att regera än?

– Moderaterna är ett parti som alltid står redo att axla regeringsmakt om det skulle bli aktuellt. Vi har tidigare meddelat att vi vill lägga fram en gemensam alliansbudget senast 2018. Skulle det bli aktuellt tidigare så återkommer vi gemensamt om det.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer