Liberalernas ledare Jan Björklund. Foto: TT

Jan Björklund: Dra tillbaka broschyren

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsens kritiserade folder om barnäktenskap bör dras tillbaka. Det anser både Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna och Jan Björklund, partiledare för Liberalerna.

Broschyren med titeln ”Information till dig som är gift med ett barn” ligger på Socialstyrelsens sajt, och har väckt skarp kritik från både politiker och debattörer.

Nu kräver toppar inom både Moderaterna och Liberalerna att broschyren skrota.

L-ledaren Jan Björklund vill att foldern dras tillbaka ”utan dröjsmål”.

– Man tar sig för pannan. Det är en oacceptabel flathet i inställningen till barnäktenskap som finns bland svenska myndigheter och som blir tydlig i den här broschyren, säger han till SVT Nyheter.

”Som om det vore en turistbroschyr”

Björklund reagerar bland annat på utformningen av broschyren och titeln på den.

– Det är som om det vore en turistbroschyr. Det är förbjudet med barnäktenskap, och även de äktenskap som har ingåtts utanför Sverige ska vara förbjudna, där finns det luckor i lagen.

Han pekar särskilt på en formulering i broschyren: ”socialtjänsten kan komma att föreslå att ni inte bor tillsammans under en kortare eller längre period”.

– Det är en absurd formulering. Kommer det en äldre man och en flicka, vilket det oftast är, som har ingått äktenskap i Mellanöstern ska det upphävas och paret separeras på flyktingboende. Jag kräver att den här broschyren dras in, säger han.

Billström vill se ordet fängelse

Även Moderaternas gruppledare Tobias Billström tycker att foldern omedelbart ska dras tillbaka.

– Den största bristen är att ordet fängelse inte finns med, utan att den ger lite råd och tips om hur man ska förhålla sig om man har ett förhållande som vår äktenskapsbalk förbjuder, säger han till TT.

SVT Nyheter har sökt Socialstyrelsen som ska återkomma med en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.