Foto: SVT

Jan Björklund (L): ”Skulle något parti inom Alliansen börja samarbeta med SD då spricker Alliansen”

Publicerad

Alliansen är enig i sitt beslut: Man kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det beskedet gav Liberalernas partiledare Jan Björklund i SVT:s Agenda. Samtidigt öppnade han för ett samarbete över blockgränserna.
– Det handlar om att ta ansvar för Sverige.

Redan på valnatten krävde Alliansen statsminister Stefan Löfvens (S) avgång. När Liberalernas partiledare Jan Björklund gästade SVT:s Agenda upprepade han den uppmaningen.

– Om SD skulle blockera en alliansregering och istället låta Stefan Löfven sitta kvar då går nog Sverige mot ett nyval och jag tror inte att Sverigedemokraternas väljare skulle uppskatta det.

Han tog också tydligt avstånd från Sverigedemokraterna, som har en tydligare vågmästarroll efter söndagens valresultat, och sa att Alliansen inte tänker ge Jimmie Åkesson en ”utpressarroll”.

– Alliansen är enig i det beslutet, vi kommer inte att samarbeta med SD. Skulle något parti inom Alliansen börja samarbeta med SD då spricker Alliansen.

”Kommer behöva samarbeta”

Istället vill Björklund se ett samarbete över blockgränsen.

– Oavsett hur det ser ut finns det inget regeringsalternativ som inte kommer behöva samarbeta i riksdagen. Det samarbetet kommer att ske över blockgränsen, till exempel med Socialdemokraterna eller Miljöpartiet.

Men att söka samarbete med Vänsterpartiet är inte aktuellt.

– Vänsterpartiet är för mig lika uteslutet som Sverigedemokraterna av ideologiska skäl, sade Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet