Foto: SVT

Sjöstedt och Björklund i debatt om skolan i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Skolan är enligt opinionsundersökningar bland de viktigaste frågorna för väljarna inför valet. I måndagens Aktuellt debatterade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Liberalernas Jan Björklund utmaningarna.

Betyg och vinster i skolan, det var två ämnen som det blixtrade till lite extra om under i kvällens partiledardebatt mellan Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Liberalernas Jan Björklund i Aktuellt.

– Vi måste lyfta resultaten, vi vet att eleverna anstränger sig mer när de får betyg. Ska vi lära någon att hoppa höjdhopp blir det ju inte lättare för att vi tar bort ribban, sade Jan Björklund som vill se betyg ifrån årskurs 4.

– Jag tycker att det här är populistiskt, det låter som hårdare krav men gör ingenting åt skolans grundproblem, sade Jonas Sjöstedt som tycker att det räcker med betyg ifrån årskurs 6.

Sjöstedt (V): ”Det är flummigt”

När det gällde frågan om det fria skolvalet sade Jonas Sjöstedt att det var ovärdigt.

– Jag tycker att det här är flummigt, det är ovärdigt. Vi ska ge alla barn lika god utbildning och det gör vi inte idag och så länge skolan drivs av marknadstänkande, vinstjakt och oseriösa aktörer så accepterar man att det är såhär. Det måste få ett stopp, det här är på riktigt, sade Jonas Sjöstedt (V) som vill att man i första hand ska gå i den skola som ligger närmast där man bor.

Jan Björklund var av en annan åsikt.

– Jag tycker att det är en fantastisk reform att föräldrarna själva får bestämma. Och det är väl det som är den ideologiska skillnaden. Socialister vill att politiker ska bestämma över människor och jag tycker att människor ska få bestämma mer själva, sade Björklund (L).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.