Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starka Nato-länder och generalsekreteraren bör sköta förhandlingarna med Turkiet, enligt Jan Eliasson, fd vice generalsekretare i FN. Foto: SVT

Jan Eliasson: Biden och Stoltenberg nyckelpersoner i Turkiet-förhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte Sverige som ska ta en nyckelroll i förhandlingarna med Turkiet. Det menar Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare för FN och socialdemokratisk utrikesminister.

– Vi ska inte förhandla om principer som är viktiga för oss, säger han.

Turkiet som Natoland har tidigare hotat med att hindra Sverige och Finland från att bli fullvärdiga medlemmar i Nato om de inte lever upp till en rad krav. Bland annat handlar det om att utlämna totalt 33 personer med påstådda kopplingar till PKK och den så kallade Gülenrörelsen.

Enligt Jan Eliasson, tidigare FN-topp och socialdemokratisk utrikesminister, har förmodligen Turkiet andra motiv och syften med att förhindra ett svenskt Natomedlemskap som går utöver de svenska problemen. Det kan handla om olika sanktioner som exempelvis USA införde efter att Turkiet köpt ryska vapen, menar han.

Vilka nycklar ser du för att lösa detta?

– Man får nog backa ett steg och fråga vem ska förhandla? Och huvudregeln i det här fallet är övriga starka Natoländer och Nato:s generalsekreterare Stoltenberg, därför att detta är en fråga som inte bara rör Sverige och Turkiet, men också Turkiet och Nato, säger han.

– Jag tycker inte det är bra för oss att hamna i ett läge där vi kan tvingas göra eftergifter i frågor där Sverige och svenska folket kräver att man håller linjen.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet