Foto: TT

Jan Scherman kräver korten på bordet

Uppdaterad
Publicerad

Jan Scherman var vd för TV4-gruppen i tio år, under den period då avtalen med agenten Rune Hauge skrevs.
– Detta är olustigt, säger han och kräver att Svenska Fotbollförbundet nu utreder vad som hänt.

Jan Scherman slutade som vd för TV4 2011. I dag är han bland annat rådgivare åt Aftonbladet. Han anser att Fotbollsförbundet inte bör använda sig av agenter och mellanhänder överhuvudtaget.

– Det står klart för mig – och för alla andra – att det är ofattbart stora pengar. Vi (TV4) förlorade pengar på att rättigheterna blev dyrare, fotbollen förlorade pengar också, för mellanhanden tog ju betalt, precis som det är i alla affärer där det finns mellanhänder. Och den kompetensen hade Svenska Fotbollförbundet kunnat köpa genom att man hade anställt kunniga personer som hade fått vanlig hederlig lön istället.

”Det är olustigt”

Den som gav uppdraget var bland annat Lars-Åke Lagrell som då var ordförande för svenska fotbollförbundet. Han tecknade avtal med Rune Hauges bolag, Profile Media Limited, registrerat i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna, ett bolag administrerat av de nu ökända juristfirman Mossack Fonseca. Vad tänker du kring det?

– Det är olustigt och det är svårt att få ihop med de värden svensk idrottsrörelse står för. Jag förväntar mig att svensk idrottsrörelse inte stimulerar skatteplanering och skattesmitning i skatteparadis, och då bör man ha en mer kritisk inställning till de som man lejer ut uppdrag till.

Vill att agenterna försvinner

Utifrån vad som nu avslöjats, vad tycker du svenska fotbollförbundet ska göra?

– Om jag har förstått saken rätt så är väl inte Rune Hauge längre agent åt fotbollförbundet och det är väl bra. Däremot är det väl alltid så, det gäller ju inte bara inblandade svenska banker och företag, att det är i högsta grad välbetänkt när nu de här handlingarna kommer upp i offentlighetens ljus att man faktiskt går tillbaka och går igenom vad som har hänt, vad som var fel och vad som var rätt. Och att man drar viktiga slutsatser för det. Svenska fotbollsförbundet borde gå igenom allt som har hänt och hur de här avtalen har skrivits.

– Att agenternas tid borde vara över för all framtid är en väldigt självklar slutsats, säger Jan Scherman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer