De första doserna av Janssen/Johnson & Johnsons covid-19-vaccin har förpackats och uppges nu vara på väg ut till EU-länderna. Enligt regeringens vaccinsamordnare kommer 67 000 vaccindoser till Sverige i april. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Rob Engelaar/ANP/AFP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Janssens coronavaccin på väg mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De första doserna av Janssens vaccin mot covid-19 är på väg ut till EU-länderna, det rapporterar Reuters. Och redan i helgen kan de första leveranserna nå Sverige, men med färre doser för april än väntat.

EU bekräftade under måndagen att de första leveranserna av Johnson & Johnsons coronavaccin, som utvecklats av nederländska Janssen, nu är på väg ut till medlemsländerna.

– De första doserna lämnar lagren på väg mot medlemsländerna i dag, meddelade en talesperson för EU-kommissionen på en pressträff.

Regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar för SVT Nyheter att den första leveransen är på väg från Belgien, och kan väntas nå Sverige till helgen.

”Eftersom de är på väg så borde doserna vara här inom de närmsta dagarna. Sedan skall de ut till regionerna från den centrala hubben”, skriver han i ett sms.

Över 1,2 miljoner doser innan sommaren

Bergström uppger att Sverige kommer att få 67 000 vaccindoser i april, 295 000 i maj och 888 000 i juni, och 2,7 miljoner doser under tredje kvartalet i år.

Vaccinet, som har fördelen att det bara ges i en dos, skulle egentligen ha skickats ut redan i början av april men har försenats av produktionsskäl.

Det amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnsons har åtagit sig att leverera 55 miljoner doser till EU innan juni, och ytterligare 120 miljoner doser tredje kvartalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De första doserna av Janssen/Johnson & Johnsons covid-19-vaccin har förpackats och uppges nu vara på väg ut till EU-länderna. Enligt regeringens vaccinsamordnare kommer 67 000 vaccindoser till Sverige i april. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Rob Engelaar/ANP/AFP/TT
De första doserna av Janssen/Johnson & Johnsons covid-19-vaccin har förpackats och är redo att skickas ut. Foto: Rob Engelaar/ANP/AFP/TT