Fortsatta protester i Ukraina. Här bränner demonstranter från oppositionen däck på Grushevskygatan i Kiev. Foto: TT

”Janukovytj håller på att förlora makten”

Uppdaterad
Publicerad
Ukrainas president Viktor Janukovytj håller på att förlora makten. Det säger Anders Åslund, ekonom och Östeuropakännare, till Agenda.

Anders Åslund är verksam vid Peterson Institute of International Economy i Washington.

– Det ser ut som att president Viktor Janukovytjs regim i Ukraina håller på att kollapsa. Oppositionen har antingen tagit över regeringshögkvarteren i olika regioner eller håller på och slåss om dem över nästan hela landet.

– I fredags såg landet ut att vara på gränsen till inbördeskrig. Nu ser det ut som att Janukovytj bara har 8.000 kravallpoliser på sin sida och några tusen rena ligister. Han ser ut att förlora makten helt enkelt, säger Anders Åslund.

Vilken roll spelar korruptionen i Ukraina för motståndet mot presidenten?

– De här protesterna handlar inte om ett handelsavtal, överhuvudtaget inte om ekonomi. Det handlar om europeiska värden. Ukrainarna är trötta just på korruption och den repression som finns.

Kan du ge exempel på hur korruptionen ser ut på regeringsnivå?

– Ett typiskt exempel är att en minister beslutar att ett statligt uppköp till ett större infrastrukturprojekt ska skötas av ett av hans egna företag, helt utan konkurrens. Priset blir åtminstone dubbelt så högt som om man hade öppen konkurrens.

Se hela intervjun här ovan. Hela Agendas sändning kan du se här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet