Järnvägsexperten sågar utredningen om snabbtåg

Uppdaterad
Publicerad

Järnvägsexperten Jan du Rietz säger till SVT att han inte alls tror på förslaget om höghastighetståg som Sverigeförhandlingen presenterade i dag. – Det krävs en fullständig omstart, annars kan vi bara glömma det här, säger han.

Han säger att Sverigeförhandlingen visserligen har ”gjort ett enormt jobb” men ”utifrån helt fel förutsättningar”.

– Det här kommer aldrig att leda till några riktiga höghastighetsjärnvägar i Sverige, hävdar Jan du Rietz.

Ett problem är, enligt honom, att projektet har drivits av Trafikverket ”som är fullständigt fel part att ha med”.

– Man borde haft en separat projektorganisation för längesen, som hade kunnat ta fram ett helt annat underlag. Nu har Sverigeförhandlingen fått ett dåligt underlag med ett projekt som inte ger riktiga höghastighetsbanor.

”Bara skrattretande”

Vidare menar Jan du Rietz att projektet inte kan ligga under budgettaket, som regeringen vill.

– Det förstör hela projektet. Det finns ingen möjlighet att bygga en höghastighetsjärnväg som är klar 2080-2095. Det är bara skrattretande.

Jan du Rietz framhåller att medan vi i Sverige diskuterar om vi ska ha snabbtåg som går i 250 eller 320 km/tim, så är man internationellt redan på väg mot 350-360.

”20-30 år försenade”

– Vi är 20-30 år försenade med det här. Om flera decennier kommer utvecklingen att ha sprungit ifrån det här fullständigt, säger han.

En orsak till att vi ligger efter är att Sverige fortfarande satsar stort på att bygga ut vägar, flyg och sjöfart, enligt Jan du Rietz.

Vad krävs för att komma ikapp och få en bättre järnväg?

– En fullständig omstart där man bildar en projektorganisation där man utgår från lånefinansiering och där man blir klar på 2020-talet. Då är det kanske en chans att få riktiga höghastighetsbanor i Sverige. Annars kan vi bara glömma det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.