Foto: Scanpix

Jäv vid beslut om vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Tre av sex experter som utredde frågan om gratis vaccinering mot vårtvirus hade tydliga kopplingar till vaccinindustrin, det uppger Svenska Dagbladet i dag. Nu ska Socialstyrelsen ta reda på om risken för jäv utreddes.

Det handlar i grunden om ett beslut värt mer än en kvarts miljard om året – frågan om alla flickor i årskurs fem och sex skulle erbjudas vaccin mot vissa typer av humant papillonvirus.

Det är ett virus som tros orsaka en stor andel av alla fall av livmoderhalscancer i landet.

3 av 5 med kopplingar till industrin

Svenska Dagbladet uppger att Socialstyrelsen i november 2006 tillsatte en grupp experter för att utreda frågan, men vad som hände sen är oklart.

Bara fem av experterna lämnade in en skriftlig jävsdeklaration, ifall de hade några kopplingar till vaccinindustrin. Tre av fem uppgav att de hade det. En av dem hade uteslutande kopplingar till det företag vars vaccin till sist valdes ut.

”De bästa som fanns att tillgå”

Den person på Socialstyrelsen som ledde vaccinarbetet säger till Svenska Dagbladet att han var medveten om att de tre hade fått betalt för upprepade uppdrag åt vaccinföretag men att det var de bästa experterna som fanns att tillgå.

Men generaldirektören Lars-Erik Holm, som tidigare stoppat jäviga experter vid myndigheten, säger till tidningen att uppgifterna måste utredas omgående.

”En annan fråga i dag”

Det finns flera orsaker till att arbetet inte dokumenterades på rätt sätt, enligt Agneta Holmström, enhetschef för hälsoskydd och smittskydd på Socialstyrelsen.

-I dag är det en helt annan fråga för myndigheterna, att allt ska vara diariefört och sökbart. Jag tror inte man förstod vidden av det. Man hade inte de diariesystemen heller.

Agneta Holmström betonar att de berörda experterna inte var med och tog beslutet om vaccineringen, utan deltog i det rådgivande arbetet.

-Men det måste finnas dokumenterat, så att det blir öppet, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.