–Jag har störts av den signalpolitik som många uppfattat, säger Orback. Foto: SVT

Jens Orback (S) kritisk till S nya linje: Man mixtrar med partiets dna

Publicerad

Bottenrekord i opinionsmätningar och intern kritik – det har varit en tuff vecka för Socialdemokraterna. I Agenda analyserar Jens Orback (S), tidigare integrationsminister för partiet, dagens läge.

– Vi är många som tar illa vid sig när det starka kärnvärdet av interationell solidaritet inte känns igen, säger han.

Socialdemokraterna har med sin stramare migrationspolitik väckt intern kritik. Även Jens Orback ställer sig frågande till nya linjen och menar att det rör sig om signalpolitik.

– Jag har störts av den signalpolitik som många uppfattat, en signalpolitik som slår an till en nationell instängdhet som jag tycker att många andra partier står för och som S inte behöver signalera, säger han.

Agenda

”Mixtrar med partiets dna”

Enligt Orback är de nya utspelen från S något som kan mixtra med partiets kärnfrågor rörande internationell solidaritet.

– Jag ser inget skäl till att inte ge familjeåterförening till en person som flytt från till exempel Syrien. Det klarar vi av, det är en del av vår politik. Den här typen av utspel signalerar nationell instängdhet i en tid då vi måste jobba så mycket internationellt, säger Orback:

– Vi har alltid talat om en human och generös flyktingpolitik och däri ligger det att kunna återförenas med sin familj.

Hur reagerar du om fler åtstramningar görs, till exempel tiggeriförbud?

– Då blir jag arg. Flera trogna medlemmar i partiet skulle nog skakas om då.

”Långsiktig migrationspolitik”

När Agenda frågar Socialdemokraternas partisekreterare om varför hon tror att partiet tappat röster på grund av den stramare linjen svarar hon så här:

– Jag tror att man gör det för enkelt för sig om man tror att det handlar om att S har presenterat hur vi vill se vår migrationspolitik långsiktigt. Det här är ju frågor som väljarna också förväntar sig att få reda på – var S står i den här frågan, säger Lena Rådström Baastad (S).

Se mer i klippet från Agenda ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet