Jimmie Åkesson (SD), Elisabeth Svantesson (M) och Jonas Sjöstedt (V). Foto: TT

Jimmie Åkesson: ”Det räcker inte, det är alldeles för lite”

Uppdaterad
Publicerad

En ”sjujäkla satsning på välfärden”. Så beskrev Stefan Löfven måndagens budgetbesked. Men oppositionspartierna är inte lika entusiastiska.
– Det här räcker inte, det är alldeles för lite, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna enats om stora satsningar på välfärden i höstens budget. Man skjuter bland annat fyra miljarder till äldreomsorgen och fyra miljarder till vården kommande år. Men det räcker inte menar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

SD: Krävs mer

– Sveriges kommuner och regioner säger ju att det krävs avsevärt mycket mer pengar för att kunna beta av den här vårdskulden som byggts upp under våren och sommaren, säger SD-ledaren som menar att regeringen måste möta upp deras krav.

Januaripartierna aviserade också höjda statsbidrag till kommuner och regioner under de kommande två åren. Men även här var SD-ledaren kritisk.

– Kommunerna vill inte ha riktade statsbidrag, utan man vill ha stärkta generella statsbidrag och de måste vara långsiktiga, säger han.

V: ”En felprioritering”

Även vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tycker att satsningarna är för små.

– Det här är tyvärr en besvikelse som innebär fortsatta nedskärningar i både kommuner och regioner, säger han.

Januaripartierna satsar omkring 100 miljarder i höstbudgeten och välfärdssatsningar står för 19,7 miljarder av dessa.

– Inte ens en femtedel satsas på välfärden. Jag tycker att det är en felprioritering. Man borde avstå skattesänkningar och i stället prioritera vård, skola och omsorg, säger Sjöstedt.

M: Återstår att se om det räcker

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att satsningarna på välfärden var väntade men vill inte recensera huruvida de var tillräckligt stora.

– Om det räcker återstår att se för det finns enorma behov i regioner och kommuner just nu. Det som bekymrar mig gällande välfärden är först och främst arbetslösheten. Om vi ska klara välfärden kommande år måste vi pressa tillbaka arbetslösheten men där fick vi inga besked i dag.

– Vi återkommer med vår egen budget med det är helt klart att vi kommer behöva skjuta ordentliga resurser till välfärden, säger Svantesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer