Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller på lördagen sommartal i Sölvesborg i Blekinge. Foto: Johan Nilsson/TT

Jimmie Åkesson: ”Om en månad röstar vi bort hycklarna”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sitt årliga sommartal under en festival arrangerad av partiet i Sölvesborg. Förutom att klargöra att SD tänker bli största partiet efter valet, handlade Åkessons tal till stor del om ”misslyckad” krishantering under sommarens extremväder.

Åkesson inledde sitt sommartal med att ge hånfulla anspelningar på andra partiers försök att vinna röster på miljön efter sommarens torra och brandkänsliga väder.

– Hade vi röstat på Miljöpartiet förra gången hade vi nog haft bättre väder, eller jag vet inte, säger Åkesson.

Anser krisberedskapen varit ”usel”

Innan han gick in på SD:s förslag till förebyggande åtgärder vid torka och bränder hyllade Åkesson alla insatser från brandmän och jordbrukare som drabbats hårt av sommarens varma väder. Han passade även på att ge en känga till regeringen som, enligt honom, har bedrivit en usel krisberedskap.

– Jag gläds av den solidaritet som man har gett till svenska bönder. Köp svenskt, när fick man höra det senast? säger Åkesson ironiskt.

Jimmie Åkesson tog upp följande åtgärder som han anser behöver förbättras:

Det förebyggande krisarbetet på bred front, utökade militär- och polisrelaterade resurser, kommunernas samarbetsförmåga, starkare förmåga att bekämpa skogsbränder från luften, samt stärka personalförsörjningen och föreslår som ett exempel att man ska få arbetslöshetsersättning även under arbete som deltidsbrandman.

Han betonade också att MSB ska ”befrias” från sitt nuvarande ledarskap.

Vill sänka dieselskatten för bönder

I och med torkan gav Åkesson uttryck för oro gällande rådande situation för landets livsmedelsproduktion. Som ett exempel tog han upp köerna till slakterierna och menar att landets livsmedelsförsörjning är hotad.

SD-ledaren anser också att stödet till bönderna måste bli större. Han föreslog att det väntade jordbruksstöd från EU på förhand ska betalas ut av staten.

– Vi välkomnar de åtgärder som regeringen tillsätter. Men det är inte tillräckligt. Vi har länge förespråkat att svenska bönder ska ha kraftigt sänkt dieselskatt till de nivåer som finns i Danmark. Vi vill dessutom införa en betesersättning på tusenkronor per betande mjölkko, framförde Åkesson.

Kallar svensk politik för ”hyckleri”

I talets avslutande del uttryckte SD-ledaren ett stort självförtroende och lät övertygad om att partiet kommer att vinna valet, som hålls om mindre än en månad.

Han kallade bland annat de andra partiernas politik för ”ett stort hyckleri”.

– Om en månad röstar vi bort hycklarna.

Det är anledningen till varför Sverigedemokraterna måste bli det största partiet, menade Jimmie Åkesson.

– Vi är inte längre något lite parti som man kan kasta omkring hur som helst. Vi tänker inte be om ursäkt. Vi tänker inte gå till vare sig Löfven eller Kristersson med mössan i hand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet