Jimmie Åkesson om skandalerna inom SD

Uppdaterad
Publicerad

Enligt senaste Sifo-mätningen är Sverigedemokraterna inte längre Sveriges näst största parti. I SVT:s Aktuellt svarade Jimmie Åkesson på om han tror att partiets medvind är över. – Det är en enskild mätning som det refereras till här. Det är väldigt tacksamt för de andra partierna att använda så kallade skandaler som ett svepskäl för att slippa samarbeta med oss, säger han.

Se hela intervjun här (länk till SVT Play)

Sverigedemokraterna tycks tappa väljare till Moderaterna, som vid sin stämma förra veckan tog beslutet om att lägga om sin flyktingpolitik. Aktuellts Jon Nilsson intervjuade SD:s partiledare Jimmie Åkesson och ställde frågan om det kan vara Moderaternas svängning eller Sverigedemokraternas skandaler som påverkat opinionen.

– Att Moderaterna börjar svänga är ju inget nytt utan det har man gjort sedan valet 2014. Jag skulle kunna säga att man kopierar våra förslag rakt av. Det är ju ett strategiskt sätt att stoppa väljarströmmen till oss.

Jimmie Åkesson säger att det media och det politiska etablissemanget upplever som skandaler inte nödvändigtvis är samma sak som väljarna upplever.

– Det är framför allt hur vi väljer att hantera sådana här saker som spelar någon roll. Det blir väldigt tacksamt för de andra partierna att använda sådana här saker som svepskäl för att slippa prata med oss. Men det håller ju inte långsiktigt.

”Blandar äpplen och päron”

Så du skulle inte kalla de här händelserna med Oscar Sjöstedt som skämtar om judar, Anna Hagwall som har konspirationsteorier om familjen Bonnier eller Mattias Karlsson som pekar ut ungdomar som terrorister, för skandaler?

– Man blandar ju äpplen och päron. Det är klart att det finns saker, vi har ju till och med uteslutit en av personerna du räknar upp eftersom vi såg det som ett stort övertramp. När man sätter sig in i sådant som sker på ett djupare plan så utgår vi från det och inte från det som står i tidningen.

Du har själv sagt att representanter hos er kan uppfattas som problematiska och väcka anstöt hos de andra partierna, vad menade du med det?

– Det är väl klart att vi är ett nytt parti. Jag har haft respekt för de andra partiernas försiktiga inställning till oss. Man har läst en massa hemska saker i tidningen, men nu har det gått sju år. Att det händer enskilda saker i och kring partiet, det händer i alla partier. Alla drabbas av skandaler på olika sätt.

Har du några exempel på skandaler i andra partier som du tänker på?

– Jag tycker det handlar om olika saker. Det handlar om hur man ska styra landet och i andra änden finns individer som gör dumma saker. Ibland gör de så dumma saker så att jag inte kan försvara dem, ibland kan de förklara och be om ursäkt och det ska inte stå i vägen för vad som är bra för landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.