Foto: Privat/TT

JO-anmäler Transportstyrelsen: ”Så här får det inte vara”

Publicerad

Ulf Granander är orolig för att uppgifter om hans hälsotillstånd ska hamna i orätta händer. I värsta fall fruktar han att de kan komma att användas i utpressningssyfte.
Nu har han JO-anmält Transportstyrelsen.
– Så här får det inte vara, säger han.

Sedan säkerhetsbristerna inom Transportstyrelsen blev kända har tillsynsmyndigheterna Justitieombudsmannen, Justitiekanslern och Datainspektionen mottagit en rad klagomål och frågor från oroliga och upprörda medborgare.

LÄS MER: Läkarintyg hanteras av utländsk icke säkerhetsklassad personal

Ulf Granander är en av dem som har anmält Transportstyrelsen till Justitieombudsmannen, JO. Han är orolig för att uppgifter om hans hälsotillstånd ska hamna i orätta händer.

– Våren 2015 hade jag hälsoproblem och hade en dialog med olika läkare. Allt detta registrerades i körkortsregistret. Det är ingen dialog som jag vill ska komma på avvägar, säger han.

Vill göra sin röst hörd

Det slutade med att han blev av med körkortet, något som han har förlikat sig med. Däremot kan han inte se mellan fingrarna med hur Transportstyrelsen har hanterat känslig information – och för ungefär två veckor sedan gjorde han en JO-anmälan.

LÄS MER: Flera anmälningar till JK

– Jag tyckte att nu är det befogat, man kan inte behandla medborgare på det här sättet. Vad ministrar vet och inte vet är en fråga, hur medborgare drabbas av vårdslöshet av tjänstemän en annan. Jag kände att jag som enskild medborgare måste göra min röst hörd.

Känns obehagligt

Ulf Granander tycker att det är obehagligt att de medicinska uppgifterna kan ha hanterats av av utländska, icke säkerhetsklassade IT-tekniker. I värsta fall fruktar han att informationen, om den skulle komma på avvägar, kan användas i utpressningssyfte. Eller så kan det försvåra möjligheterna att teckna en försäkring.

– Bara risken att de kan hamna i fel händer tycker jag inte om. Säg att jag skulle söka en livförsäkring i ett bolag och att försäkringsbolaget kanske har kommit över informationen, i så fall drabbar det mig. Jag ligger inte sömnlös på nätterna, men jag tycker att det är väldigt obehagligt och vårdslöst av en myndighet att göra på det här sättet.

Enligt Transportstyrelsen finns det i nuläget inget som tyder på att känslig information har spridits på ett otillbörligt sätt.

LÄS MER: Expert: Därför är Transportstyrelsens läcka så allvarlig

LÄS MER: ”Du kan få skadestånd för läckta uppgifter”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet