Jobba gratis – så kan du få fortsätta....

Uppdaterad
Publicerad

Vill du ha chans till ett arbete får du börja med att jobba gratis. Det är de villkor som allt fler ungdomar möter när de söker arbete.

-Vi är tillbaka i förra seklets arbetsmarknad, säger Sandra Viktor, LO:s ungdomssekreterare.

Allt fler ungdomar luras att provjobba utan lön visar en rapport från LO. Fackets hjälptelefon fick i somras över hundra samtal från unga som inte fått lön för den tid de provjobbat.

-Vi kommer bara i kontakt med en bråkdel av de drabbade, vi vet att mörkertalet är stort, säger Sandra Viktor.

Lena ”erbjöds” jobba gratis...

Ett exempel är 19-åriga Lena. När hon gick ut gymnasiet bestämde hon sig för att försöka få ett arbete istället för att läsa vidare

-När jag sökte jobb på en snabbmatskedja fick jag veta att det var helt okej att jag kom och jobbade om jag först kunde visa vad jag gick för ? utan lön, alltså. Jag blev väldigt förvånad och visste inte hur jag skulle ta det, säger Lena, som vill vara anonym av rädsla för att annars bli ”svartlistad” hos andra arbetsgivare.

-Han som ägde restaurangen förklarade att det var bra för både mig och honom om vi först gjorde en sån deal. ”Du får du testa på jobbet och jag får testa dig”. När jag undrade hur länge jag skulle jobba gratis sa han att han behövde minst en vecka, kanske två, för att kunna avgöra om jag var lämplig. Jag sa att jag skulle fundera på det, men jag gick aldrig tillbaka, berättar Lena.

Svårt att hjälpa

Lenas erfarenhet är inte unik. Sandra Viktor har många fler exempel. Till exempel en 17-årig kille som provjobbade tre dagar på en restaurang och sedan skulle restaurangchefen höra av sig om vidare arbete, vilket han aldrig gjorde. När facket försökte hjälpa 17-åringen att få ut lön för de dagar han jobbat så ansåg arbetsgivaren att han gått med på att jobba gratis.

-Inga papper, bara ord mot ord, då är det svårt för oss att hjälpa någon, säger Sandra Viktor.

Numera måste fackförbunden särskilt varna ungdomar för fenomenet med gratisjobb eftersom det är en växande avart på arbetsmarknaden.

Unga luras

-Man ska aldrig, aldrig acceptera att jobba gratis! Det finns arbetsgivare som satt i system att byta ut ungdomar vecka efter vecka utan att ge dem betalt, säger Sandra Viktor.

-Unga luras in i det för att de tror att det är deras chans att få ett jobb, men på sikt urholkar det arbetsmarknadsreglerna om fler och fler börjar gå med på sådana villkor. Det tråkiga är att det redan har blivit socialt accepterat bland ungdomar att man blir utnyttjad ibland, fortsätter hon.

Kollektivavtal skyddar

På svensk arbetsmarknad har 80 procent av företagarna ett kollektivavtal och det är bästa sättet att skydda sig från att bli utan lön är att endast arbeta åt företag med kollektivavtal.

-Om arbetsgivaren låtit någon arbeta gratis och inte har kollektiv-avtal så är det visserligen oskäligt, men inget vi kan göra någonting åt. Finns det ett riktigt avtal så är det ett brott mot reglerna och vi kan agera för att tjejen eller killen ska få sina pengar, säger Sandra Viktor.

”Det blir illojal konkurrens”

På Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, arbetsgivarnas organisation, säger vd:n Eva Östling-Ollén, så här:

-Det är förstås fullständigt oacceptabelt att inte följa kollektivavtalet. Får vi reda på att någon av våra medlemmar beter sig så kan det till och med bli beslut om uteslutning. Att följa kollektivavtalet hör till våra etiska regler.

– Det blir dessutom illojal konkurrens i en redan utsatt bransch om det finns oseriösa företag som betalar lägre löner än seriösa näringsidkare. Lönsamheten i restaurangbranschen är den lägsta inom näringslivets olika verksamheter, säger Eva Östling-Ollén.

Lena har inte gett upp

Lena har fortsatt att söka jobb i restaurangbranschen, trots den dåliga erfarenheten, från snabbmatskedjan.

-En kompis berättade att man ska fråga efter kollektivavtal och jag hade ingen aning om det...Först tyckte jag att det var lite pinsamt, tänkte att arbetsgivaren kanske blir sur, men jag tar det hellre än att bli utnyttjad. Nu har jag fått en del jobb både som diskare och som hamburgerbiträde där man har kollektivavtal.

-Det tråkiga nu är att jag bara blir inringd med kort varsel, men jag får i alla fall betalt, säger Lena.

Inger Haupt

inger.haupt@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.