• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

En ukrainsk jobbagenturer utnyttjar det svenska asylsystemet. Foto: Susanne Lindholm/TT

Jobbagentur utnyttjar svenska asylsystemet

Publicerad

En ukrainsk jobbagentur som sålt tusentals jobbresor till Sverige utnyttjar det svenska asylsystemet, visar en granskning som Ekot har gjort.

Jobbagenturen erbjuder sina kunder en falsk asylberättelse och kör dem till Migrationsverkets ankomstboende vid Telefonplan i södra Stockholm. Väl där får de söka asyl med sin falska berättelse —för att kunna utnyttja rätten att arbeta under asylprocessen. För detta får kunderna betala tusentals kronor. 

Du får en asylberättelse som du ska lära dig utantill och berätta för Migrationsverket. Men med 99 procent säkerhet kommer du inte få asyl, men medan ditt ärende utreds får du tillstånd att arbeta, det är så det går till, säger en kvinna som arbetar på ett av agenturens 18 kontor i Ukraina, när Ekot ringer och låtsas söka jobb. 

Polisanmält

Migrationsverket har fått kännedom om jobbagenturen och har gjort flera polisanmälningar. 

–A v de uppgifter vi har fått in har vi dragit slutsatsen att det rör sig om organiserade resor till Sverige, säger Lisa Hultin Knutas, nationell samordnare mot människohandel på Migrationsverket, till radion. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.