Jobbfabriken försvarar miljonvinst

Uppdaterad
Publicerad

Fas 3-anordnaren Jobbfabriken ”behöver sina vinster som buffert ifall Fas 3 skulle läggas ned”.

Det säger grundaren Ivan Daza till SVT. Men han vill inte låta sig intervjuas om ekonomin framför en tv-kamera.

Ivan Daza ogillar att debatten kommit att handla om Fas 3-anordnarnas ekonomi.

– Man skyller på anordnarna i stället för på människor som inte vill ha jobb. Det finns ju ganska mycket jobb men det är många som inte är så intresserade av dem, säger han.

Största Fas 3-platsen

Jobbfabriken kom in tidigt i Fas 3. Grundaren Ivan Daza har beskrivit hur han en gång kontaktade dåvarande arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M) på Facebook, och enligt bolagets hemsida har man också mött Littorins efterträdare Hillevi Engström.

Jobbfabriken beskriver sig som bättre än andra anordnare när det gäller att hitta jobb till sina deltagare, en uppgift som är omöjlig att kontrollera eftersom Arbetsförmedlingens uppgifter om privata anordnare är hemliga. Man sysselsätter drygt 600 Fas 3-deltagare på fem orter.

Att Jobbfabriken är Sveriges största privata Fas 3-plats framgick när SVT granskade Fas 3 för ett år sedan. När vi nu går igenom boksluten från några av bolagen runt om i landet ser vi att Jobbfabriken åter sticker ut, med en vinst på fyra miljoner. Enligt de senaste offentliga uppgifterna tog grundaren Ivan Daza 2010 ut en lön på 2,5 miljoner, och 2011 en aktieutdelning på strax under en miljon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer