• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Bidens budskap: Varning för ny rysk gasledning

Publicerad

ANALYS · Vicepresident Joe Biden berömde Sverige och statsminister Stefan Löfven för ett starkt ledarskap när det gäller flyktingfrågor och mänskliga rättigheter. Sverige är ett föredöme och ”slår långt hårdare än sin viktklass” som han sade med en boxningsmetafor.    

Eva Elmsäter, utrikeskommentator

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Samsynen verkade total mellan USA och Sverige efter mötet i Rosenbad. Relationerna mellan länderna har nog aldrig varit bättre, sade en nöjd statsminister Stefan Löfven.

Men det var uppenbart att man diskuterat tyngre frågor också. Skärpan kom fram när Biden talade om energisäkerhet och den nya, planerade ryska gasledningen genom Östersjön.

Nordstream 2 är en dålig affär för Europa, sade Biden. Europas länder bör inte göra sig mer beroende av rysk gas. Det uttalandet känns som det tydligaste budskapet från den amerikanska vicepresidenten under besöket i Stockholm.

Gasledningen kan uppfattas som ett säkerhetspolitiskt problem för Europa men också ett ekonomiskt. Gasen kan användas som påtryckningsmedel mot flera länder. Enligt Biden kan läget bli särskilt allvarligt för Ukraina.

Gränser kan inte kränkas, punkt slut, sade Biden

Biden erbjöd i stället Europa amerikansk naturgas. USA har sålt naturgas till flera baltiska länder, och flera andra länder kan komma att köpa den amerikanska gasen. Det är ett sätt att minska regionens beroende av Ryssland och samtidigt ekonomiskt fördelaktigt för USA. Fracking-teknik har ju gjort USA till storproducent av olja och gas.

När det gäller säkerhetspolitiken och oron för eventuell rysk aggression i vårt närområde var Biden också mycket tydlig. Gränser kan inte kränkas, punkt slut, sade Biden. Han förklarade att Nato-länderna alltid kommer att försvara varandra om det behövs.

Det var samma budskap han hade till de baltiska ledarna vid sitt besök i Lettland nyligen. Hans uppgift verkar ha varit att lugna dem efter uttalanden av Donald Trump om att Nato inte nödvändigtvis skulle försvara Baltikum.

Vicepresidenten ska vara som en ilsken doberman pinscher

Joe Biden reser flitigt världen runt. Han kanske inte får de stora rubrikerna men hans uppdrag är nog så viktiga. Han upprätthåller kontakt med en rad länder med ledare som president Obama inte kommer så bra överens med. Det gäller inte minst president Erdogan i Turkiet.

Det brukar sägas att en vicepresident ska sköta smutsgörat medan presidenten kan stå över tumultet och vara ansiktet utåt. Vicepresidenten ska vara som en ilsken doberman pinscher vars uppgift är att tvinga besvärliga motståndare att ge sig.

I Joe Bidens fall gäller inte doberman-liknelsen. Han kan vara korthuggen och bitsk men han beskrivs som mannen som snarare charmar och övertalar. Han hanterar besvärliga politiker och världsledare. Han vet vilka Obama har svårt för och de länderna hamnar på hans bord.

Tydligt att han trots sina avväpnande felsägningar har en mycket tydlig politisk vision

Joe Biden är realisten som sysslat med politik i över 40 år. Han har varit senator för Delaware det mesta av den tiden. Han har varit vicepresident i snart åtta år och har navigerat inte bara i Vita Huset och Washington utan också i världen.

Det finns bedömare som säger att Joe Biden kanske är den mest inflytelserika vicepresident USA någonsin haft. Och det är tydligt att han trots sina avväpnande felsägningar har en mycket tydlig politisk vision. Inte minst en utrikespolitisk vision och att han och president Obama försöker lösa konflikter och få gjort så mycket som möjligt, innan mandatperioden är över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.