Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Hade jag fått bestämma själv hade vi bara haft arbetskraftsinvandring för de yrken där vi har brist, säger Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister. Foto: SVT

Johansson (S): ”Bättre om jobben gick till folk som redan befinner sig i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan kring arbetskraftinvandringen splittrar de politiska partierna i Sverige.

Morgan Johansson (S) tycker att Sverige bara ska ha arbetskraftinvandring för bristyrken.

– Det är den rimligaste och mest flexibla modellen, säger han.

Frågan om arbetskraftinvandring har varit omdebatterad i Sverige den senaste veckan efter att nya förslag lämnats över till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Bland annat var några av förslagen att försörjningskrav för invandrad arbetskraft, hårdare tillsyn av arbetsvillkor och förslag som underlättar för högkvalificerad arbetskraftsinvandrare att etablera sig i Sverige.

Morgan Johansson gästade på söndagskvällen Agenda för att prata om arbetskraftinvandringen.

– Vi har över 400 000 arbetslösa i Sverige och om man vill ha folk som kan jobba med städning, fönsterputsning, med disk eller som restaurangbiträde så har vi redan den arbetskraften i Sverige och det hade varit mycket bättre om jobben gick till folk som redan befinner sig i Sverige.

”Finns en större förståelse i dag”

Socialdemokraterna gick till val på att man inte ska tillåta arbetskraftinvandring till yrken om det finns personer i Sverige som kan ta jobben.

– Det är den rimliga hållningen, men när man inte får egen majoritet så får man försöka hitta stöd i riksdagen så att man kan få igenom det. Min bild är att om du frågar Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet hur de ser på de här frågorna så får man andra svar nu än vad man fick för två till tre år sedan, det finns en mycket större förståelse i dag än tidigare eftersom vi har rejäla problem.

Vill införa prövning

Men frågan är om du har med dina samarbetspartierna? Det de trycker på som är viktigt är att arbetsgivarna ska ha friheten att rekrytera vem de vill. Ställer du upp på det?

– Hade jag fått bestämma allt själv hade jag förstås återinfört arbetsmarknadsprövningen som fanns tidigare. Att man bara hade arbetskraftinvandring för de yrken där vi hade brist. Jag tycker det är den rimligaste och mest flexibla modellen.

Vem ska avgöra om det finns brist eller inte?

– Nu är det kanske en myndighet som skulle kunna göra den bedömningen, säger Morgan Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer