John McCain 2008, samma år som han förlorade presidentvalet mot Barack Obama. ARKIVBILD. Foto: TT

John McCain till Sverige

Publicerad

Den förre republikanske presidentkandidaten John McCain besöker i nästa vecka Sverige, enligt försvarsdepartementet. På dagordningen står bland annat ett möte med försvarsminister Peter Hultqvist (S) om det svensk-amerikanska försvarssamarbetet.

John McCain, 79 år, förlorade mot president Obama i presidentvalet 2008. Han är en av de mest kända senatorerna i kongressen och känd för sin självständighet i det republikanska partiet. I USA anses han vara en krigshjälte efter flera år av fångenskap i Nordvietnam på 1960-talet.

Nyligen hånades han av presidentkandidaten Donald Trump, som hävdade att krigshjältar inte tillfångatas. Han har också blivit känd som motståndare till öppet homosexuella inom militären.

I dag är han ordförande i det mäktiga försvarsutskottet i senaten, och det är som företrädare för det som han besöker Sverige med en delegation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.