• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Jonas Gardell hedersdoktor i Lund

Publicerad

Författaren och artisten Jonas Gardell har utsetts till hedersdoktor vid den teologiska fakulteten vid Lunds universitet. Utnämningen motiveras med att han verkat för folkbildning inom ramen för fakultetens område.

Fakulteten framhåller särskilt Gar- dells bok Om Gud där han tar sig an olika Gudsbilder. Men även att Gardell i sitt övriga författarskap hanterat existentiella frågor med anknytning till identitet och moraliskt ansvar.

Gardell är glad över utmärkelsen: -Roligt och lite oväntat. Jag känner mig oerhört hedrad, säger han till TT.

-Jag vet ännu inte riktigt vad det innebär mer än att jag får en hatt och doktorsring, säger han.

Humor och allvar
”Genom hela hans författarskap finns ett fokus på marginaliserade människor i utanförskap, som genomsyras av försvar för mänsklig värdighet och mänskliga rättigheter. Få kan som han samla människor över generationsgränser och kombinera humor och allvar med en träffsäkerhet som gör honom till viktig samhällskommentator och kritiker”, heter det i motiveringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer