Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) på väg till talmannen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

ANALYS: Jonas Sjöstedt fäller avgörandet i dramat om regeringsmakten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Jonas Sjöstedt har plötsligt blivit huvudpersonen i dramat om regeringsmakten. Vänsterpartiet kommer i morgon att fälla avgörandet om Stefan Löfven på fredag kan utses till statsminister. Räkna med dramatik in i det sista.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Ett av syftena med fyrpartiuppgörelsen om regeringsmakten var att utestänga Vänsterpartiet i de viktigaste politiska frågorna. Här var Centerpartiet och Liberalerna pådrivande. Men formuleringarna blev så hårda att Vänsterpartiet gick i taket.

Därmed gjordes Jonas Sjöstedt till huvudperson och helt avgörande faktor. Utan Vänsterpartiets indirekta stöd kan inte Stefan Löfven bli statsminister.

Regeringsbildningen

Därför svävar nu Löfven mellan hopp och förtvivlan. Statsministerposten är inom räckhåll, liksom möjligheten att splittra den borgerliga oppositionen. Ändå riskerar Löfven att ligga sömnlös också i natt.

Vänsterpartiet hotar att rösta nej på fredag om inte Socialdemokraterna gör en tydlig markering om att Vänsterpartiet visst kommer att kunna ges politiskt inflytande i riksdagen de kommande åren.

Exakt hur långt Stefan Löfven behöver gå för att få Vänsterpartiets indirekta stöd är oklart. Hittills har inte Jonas Sjöstedt offentligt uttalat några specifika krav.

Förståeligt

Vänsterpartiets reaktion är full begriplig. Regeringsuppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innehåller en lång rad politiska förslag som är rena provokationen mot Vänsterpartiet. Dessutom sägs det klart uttryckt att Vänsterpartiet inte ska få inflytande i budgetarbetet.

Det här har fått Vänsterpartiet att bli rasande och just nu ägnar sig Stefan Löfven åt att försöka släcka den brand som uppstått. Om han lyckas eller inte återstår att se.

Går han för långt i sina försök att blidka Sjöstedt riskerar han stöta bort Annie Lööf och Jan Björklund, som ju krävt att Vänsterpartiet ska stängas ute.

På onsdagen är det dags för en ny talmansrunda och då ska samtliga partiledare ge sin bild av läget inför talman Andreas Norlén. Helt avgörande blir förstås Jonas Sjöstedts besked. Väljer Vänsterpartiet att släppa fram Löfven kan han med all sannolikhet utses av riksdagen på fredag. I annat fall fördjupas den politiska krisen i Sverige ytterligare.

Lång process

Med tanke på att regeringsbildningen nu pågått i över fyra månader och att talmannen lagt fram ett tydligt tidsschema för processen talar allt för att han oavsett Vänsterpartiets besked i morgon genomför en omröstning i riksdagen på fredag.

Stefan Löfven kan därför räkna med att prövas av riksdagen på fredag även om Jonas Sjöstedt säger att hans parti tänker rösta nej.

I så fall kan Moderatledaren Ulf Kristersson räkna med att prövas i en sista omgång, om Löfven fälls på fredag. Hur en sådan sista statsministeromröstning skulle sluta är i dag helt omöjligt att förutse.

Sannolikt skulle i ett sådant läge både Centerpartiet och Liberalernas lägga ner sina röster för att försöka undvika ett extra val. Men för att göra detta kräver de båda partierna garantier av Kristersson att inte ge Sverigedemokraterna politiskt inflytande.

Men också Sverigedemokraternas nedlagda röster är en förutsättning för Kristersson att kunna bli vald. Och hittills har SD-ledaren Jimmie Åkesson hotat med att rösta nej till Kristersson om inte partiet får inflytande på politiken.

Även om Sverigedemokraterna är svåra att förutse är nog sannolikheten stor att partiet i en sådan avslutande statsministeromröstning skulle rösta nej till Kristersson. Då skulle också det extra val utlösas, som partiet i olika sammanhang sagt sig vilja ha.

Bra position för Sjöstedt

Men osäkerheten är förstås fundamental kring SD:s agerande. Det innebär att Vänsterpartiets roll inför omröstningen på fredag är oerhört viktig. Det innebär också att Jonas Sjöstedt har en mycket bra förhandlingsposition.

Mycket talar dock fortfarande för att Vänsterpartiet i slutändan kommer att lägga ner sina röster. De har nu tydligt och kraftigt protesterat mot regeringsuppgörelsen och kan räkna med någon form av garantier för framtida inflytande.

En socialdemokrati som uppfattas gå åt höger kan dessutom innebära högkonjunktur för Vänsterpartiet de kommande åren. Om S-väljare på vänsterkanten blir missnöjda med Löfven har de ingen annanstans att gå än till Vänsterpartiet. Det kan alltså också finnas en partitaktisk uppsida för partiet att släppa fram Löfven.

Men läget är alltjämt monumentalt osäkert. Jonas Sjöstedt och den innersta partiledningen fäller heller inte ensamma avgörandet, det gör Vänsterpartiets partistyrelse och hur den slutligen landar är alltså ännu helt oklart.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet