Jonas Sjöstedt intervjuas i Morgonstudion 1/7 Foto: SVT

Jonas Sjöstedt (V) sträcker ut en hand till januaripartierna

Uppdaterad
Publicerad

Almedalsveckan skulle ha varit i full gång nu – men på grund av pandemin är den inställd.

Istället för att stå på Almedalsscenen frågas därför partiledarna ut i Morgonstudion hela veckan.

I dag pratade Jonas Sjöstedt (V) om sprickan i regeringen som har uppstått under de pågående migrationsförhandlingarna.

Socialdemokraterna har presenterat för de övriga partierna hur de vill förändra migrationspolitiken – och i nuläget verkar de vilja gå emot samarbetspartiet Miljöpartiet.

Enligt uppgifter har MP fört diskussioner om att lämna regeringen om S går på de borgerliga partiernas linje om att införa ett så kallat ”volymmål”.

Precis som MP är V emot ett volymmål – och i Morgonstudion förklarade Vänsterns avgående partiledare Jonas Sjöstedt varför han inte tror att förslaget är hållbart:

– Det skulle innebära att man på förhand bestämmer hur många som kan söka asyl. Vi ser att asylrätten behövs som mest när det är oroligt. Jag tycker att det strider mot grundtanken i asylrätten. Vi hoppas såklart att ingen ska behöva fly men tyvärr ser världen inte ut så.

Jonas Sjöstedt vill nu att V tillsammans med januaripartierna istället bildar en egen majoritet i migrationsuppgörelsen.

”Ska S godta allt M säger?”

– Nu har Miljöpartiet satt ner foten, och även Centerpartiet. Faktum är att det finns en annan majoritet som är möjlig. Om Socialdemokraterna vill prata med oss, Miljöpartiet, Centerpartiet och kanske Liberalerna, då kan vi ordna rättssäker asylpolitik. Ska Socialdemokraterna bara springa efter Moderaterna eller prata med oss och skapa en mer human flyktingpolitik?

Sjödtedt menar att Socialdemokraterna är alldeles för inställsamma för Moderaterna och tycker att de bör tänka om.

– Det naturliga är att vi som värnar asylrätten och om att personer ska ha permanenta uppehållstillstånd och komma in i det svenska samhället, att vi är en naturlig majoritet. Det vore sorgligt om Socialdemokraterna är så ängsliga att man godtar allt som Moderaterna säger.

Vore det rätt beslut av MP att hoppa av regeringssamarbetet om man inför ett volymmål?

– Det kan bara de avgöra, jag vill inte ge råd till dem i det här läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.