Tidigare partiledaren för Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt meddelar nu att han kandiderar till EU-parlamentet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt kandiderar till EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets tidigare ledare Jonas Sjöstedt kandiderar till EU-parlamentet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Sjöstedt skriver på sin Facebooksida att han har tackat ja till att kandidera, och att han nominerats av sin partiförening i Umeå.

”Det vore roligt att få göra en ny valrörelse som kandidat för mitt parti, och jag vet hur mycket makt EU-parlamentet har nuförtiden. Den makten vill jag använda till att bedriva vänsterpolitik, skärpa klimatpolitiken och arbeta för EU som ett samarbete mellan demokratiska länder – inte en superstat som samlar för mycket makt i Bryssel”, skriver Sjöstedt.

Nu ska partimedlemmarna bestämma vilka kandidater som ska stå på listan, som ska antas den 20 januari inför EU-valet den 9 juni nästa år, skriver han vidare.

Sjöstedt var Vänsterpartiets ledare 2012–2020, riksdagsledamot 2010–2020 och EU-parlamentariker 1995–2006.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.