Jonas Sjöstedt (V) svarar på kritiken mot Vänsterpartiet. Foto: TT

Jonas Sjöstedt om kritiken: ”Det är högt i tak i Vänsterpartiet”

Uppdaterad
Publicerad
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tar till sig av Rossana Dinamarcas kritik, men håller inte med om att partiet skulle vara mansdominerat eller att personer skulle tystas.
– Det är bra att man säger vad man tycker och att det är högt tak i Vänsterpartiet, säger han till SVT Nyheter.

Under söndagen kom beskedet att en av Vänsterpartiets starkaste profiler, den feministiska talespersonen Rossana Dinamarca, inte kommer att kandidera för omval till riksdagen.

Hon riktade i Svenska Dagbladets artikel en hel del kritik mot partiet, bland annat kände hon sig ”systematiskt osynliggjord och motarbetad”.

Nu svarar partiledare Jonas Sjöstedt (V) på kritiken.

– Jag tycker att Rossana pekar på en viktig sak och det är att det kretsar så mycket runt partiledaren. Jag önskar att fler ska synas mer, men det är svårt när man inte är ett av de största partierna. Där har vi ett arbete att göra, säger Sjöstedt.

Högt i tak

Enligt Jonas Sjöstedt stämmer det dock inte att personer inom partiet tystas, snarare är det högt i tak menar partiledaren.

– Om man följer vår kongress ser man att det är en frisk debatt där man inte alltid får som man vill. Beslutar kongressen någonting så ska det genomföras. Det är väldigt viktigt för mig, ibland är inte alla nöjda med besluten, men det kan alla inte alltid vara.

Hur ser du på kritiken om att ni behöver stärka den feministiska profilen?

– Jag tycker att vi har fått igenom flera bra reformer, vi har en stark talesman som är kvinna och kvinnlig majoritet på alla nivåer. Men vi är ju inte färdiga för det utan måste fortsätta jobba med dessa frågor.

Generationsskifte

Jonas Sjöstedt menar att flera förändringar i partiet beror på ett generationsskifte inom partiet.

– Både som kommunalråd och i partistyrelsen kommer det in nya, yngre personer och det märks i ett parti, att nya generationer kommer in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer