Foto: SVT

Jonas Sjöstedt (V) duckar frågan om partisplittring i hedersfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets dag i Almedalen avrundades med att partiledaren Jonas Sjöstedt (V) medverkade i SVT:s Opinion live. Han fick svara på när han grät senast, hur många tatueringar han har – och pressades om en svår politisk fråga som många menar splittrar partiet: Hur man ska se på hedersförtryck.

– Jag menar att vi har en väldigt tydlig politik som parti.

Granskningar och avslöjanden under våren om tvångsgifte, ”oskuldstester” på barn och moralpoliser i offentliga miljöer har åter riktat ljus på och väckt debatt om hedersförtryck. Fler svenska ungdomar söker också hjälp för att ta sig ur hedersrelaterat våld och förtryck.

– Tyvärr är jag inte alls förvånad, därför att det finns ett enormt mörkertal och jag tycker att det är så bra att det här dras fram i ljuset, sa Jonas Sjöstedt (V) i Opinion live efter sitt partiledartal på söndagskvällen.

Almedalen 2017

”Vänsterpartiet har en tydlig politik i frågan”

Frågan har tidigare varit uppe för diskussion inom partiet, och vissa medlemmar har uttryckt en ilska över att Vänsterpartiet som stort inte tar frågor om hedersvåld på allvar.

– Jag tror att vi kan göra ännu mer men på flera områden så ligger vi absolut i framkant.

Sjöstedt lyfte därefter fram att Vänsterpartiet långt tidigare än de andra riksdagspartierna röstade för totalförbud mot barnäktenskap och varit med och förhandlat om resurser till kvinnojourer, varav många jobbar med dessa frågor.

LÄS MER: Fler ungdomar söker hjälp mot hedersförtryck

Men han duckar frågan om han håller med om att finns en splittring inom partiet och en skiljelinje mellan partimedlemmar som menar att man måste särskilja hedersförtryck från religion, kultur och etnicitet och de som menar att man måste göra den kopplingen.

– Jag menar att vi har en väldigt tydlig politik som parti. Jag tycker samma sak som en stor majoritet i Vänsterpartiet, att det finns ett särskilt hedersförtryck som ofta kommer från vissa regioner i världen, religion tror jag är en mer tveksam koppling.

– En del vill koppla det här till religion, ofta är det samma personer som vill utmåla islam som ett stort hot, jag menar att det är en för grund analys.

”Synd att han inte erkände konflikten”

En som var på plats vid SVT-scenen i Almedalen och lyssnade på utfrågningen var Amineh Kakabaveh (V), som sedan en längre tid tillbaka har varit en högljudd kritiker av partiets hantering av hedersfrågan.

”Synd att han inte konstaterade att det visst finns en konflikt”, skriver hon i en kommentar till SVT Nyheter. ”Hedersutsatta kvinnor och flickor har inte råd att offra sina liv. Det är bra med satsningar på kvinnojouren men det är inre dem som kommer att ta hand om de 200.000 drabbade”.

Kakabaveh hänvisar också till en Aftonbladet-artikel som publicerades tidigare under dagen med rubriken ”Konflikten i V trappas upp: Finns ingen lösning”. Anonyma källor till tidningen beskriver där en konflikt om frågor som rör kränkningar av kvinnors rättigheter och hedersförtryck i förorter.

En annan som kommenterade V-ledarens svar på frågorna är DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki.

”Sjöstedt klarar verkligen inte frågan om hedersvåld på ett bra sätt i SVT”, kommenterar hon i efterhand på Twitter.

SE HELA PROGRAMMET: Opinion live – Almedalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet