Så går det till när jordgubbspolisen rycker ut. Foto: SVT, Hasse Holmberg / TT

Han avslöjar jordgubbsfuskare

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att säga hur utbrett jordgubbsfusket är i Sverige, menar Waldemar Ibron vid kontrollenheten på Jordbruksverket. Men att det finns de som säljer utländska jordgubbar som vore de svenska har han fått bevisat för sig flera gånger.

– Det finns en mellanskillnad i pris på svenska och utländska jordgubbar och det är den som är drivkraften bakom verksamheten, säger Waldemar Ibron.

För att bestämma gubbarnas ursprung så kollar Waldemar Ibron efter skumrask i anslutning till jordgubbsståndet. Det kan vara kartonger som saknar ursprungsmärkning eller tomma kartonger intill ståndet med en annan ursprungsmärkning än de svenska som säljs.

Om det visar sig att en jordgubbe sålts under falsk flagg så lämnar Waldemar och hans kollegor över ärendet till polis och åklagare. Under våren blev precis ett sånt ärende klart och försäljaren straffades med en företagsbot om 10 000 kronor.

Hur jobbar då en ”jordgubbspolis” för att avslöja fusket”? Se videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.