Juholt vill bli av med Östros till varje pris

Uppdaterad
Publicerad

Utrensningarna i Socialdemokraterna efter valet har nu kulminerat. Uppenbart vill den blivande partiledaren Håkan Juholt till varje pris bli av med Thomas Östros.

På annat sätt kan inte de senaste dagarnas försök att avsätta Östros tolkas. Kulmen nåddes på söndagen när valberedningen skickade ut ett pressmeddelande att Thomas Östros petas ur verkställande utskottet, VU, partiets tyngsta politiska organ.

Håkan Juholt har redan bestämt sig för att avsätta Östros som ekonomisk-politisk talesperson. Den senaste veckan har maktkampen i partiet blivit allt hårdare. Juholts anhängare har försökt pressa Östros att avgå frivilligt, men hittills har han vägrat. I helgen drev valberedningens ordförande Berit Andnor igenom ett beslut att ersätta Thomas Östros som ordinarie ledamot i VU med Mikael Damberg.

Beslutet offentliggjordes på Socialdemokraternas egen hemsida. Det finns bara en hake. Östros är vald fram till kongressen 2013 och kan inte avsättas dessförinnan, såvida han inte själv frivilligt avgår.

Spelar högt spel

Mycket talar väl för att han ger sig och till slut kastar in handduken, men hittills har han hävdat att han har ett stort stöd i partiet och därför tänker sitta kvar i VU. Väljer han strid, det vill säga att sitta kvar, har valberedningen ingen formell möjlighet att avsätta honom. En sådan situation skulle innebära en prestigeförlust för den nye partiledaren och samtidigt blotta sprickan i partiet. Berit Andnor spelar alltså ett högt spel.

Ett sätt för Håkan Juholt att försöka överbrygga den allt djupare klyftan mellan höger- och vänsterfalangen i partiet är att utse Mikael Damberg till ny ekonomisk-politisk talesperson. Damberg är känd för att ligga till höger i partiet, men har samtidigt ett brett stöd i flera distrikt. Genom att ge honom en riktigt tung post skulle Håkan Juholt kunna gjuta olja på vågorna i partiet.

Ylva Johanssons sorti ur VU var väntad. Hon saknar en egen maktbas i partiet och när stockholmarna själv får välja satsar de i stället på Veronica Palm som blir suppleant i valberedningens förslag. Också Leif Pagrotsky föreslås få en suppleant-plats. Han är den ende av de som nu föreslås som har regeringserfarenhet. Samtidigt var han en av de ministrar under Göran Perssons tid som gick emot partiet i euro-frågan.

Pagrotsky drev nej-linjen inför folkomröstningen och Persson förlät honom aldrig för detta. Leif Pagrotsky har pekats ut som kandidat till att bli ekonomisk-politisk talesperson, men har sagt att han inte är intresserad.

Nytt gäng

Med de förändringar i partiledningen som nu föreslås rensas ytterligare några bort som kan kopplas samman med valförlusterna 2006 och 2010. Ylva Johansson lyftes in i regeringen av Göran Persson och blev sedan snabbt en av Mona Sahlins favoriter. När Sahlin gav Pär Nuder sparken som ekonomisk-politisk talesperson fick Thomas Östros jobbet. Nu vill Juholt sätta punkt för hans karriär.

Andra som försvinner från Socialdemokraternas frontlinje vid helgens kongress är Ibrahim Baylan och Mona Sahlin. Sedan tidigare har Thomas Bodström lämnat sina uppdrag. Det gemensamma för dem alla är att de har regeringserfarenhet. Av de nya som kommer in i stället är det bara Leif Pagrotsky och Carin Jämtin som har suttit i en regering. Å andra sidan är de obefläckade av den politik som Mona Sahlin förlorade valet på.

Mats Knutson

inrikespolitisk kommentator

mats.knutson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.