Julmarknaden i Frankfurt är väl upplyst. Nu larmas det om att belysningen kan innehålla giftiga ämnen. Foto: Michael Probst, TT

Julbelysning kan innehålla farliga ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Mysigt, stämningsfullt och…giftigt? Kemikalieinspektionen går nu ut med att de har hittat skadliga ämnen i julbelysning och andra juldekorationer. 14 av 96 granskade produkter innehöll förbjudna ämnen, som bly och klorparaffiner, i halter över de lagstadgade gränsvärdena.

Tillsynsrapporten som publicerades under tisdagen visade att de vanligaste bristerna i julbelysningarna gällde halten bly i lödningar, och klorparaffiner i exempelvis kablar. Den höga blyhalten är dock främst ett problem när det kommer till tillverkningen, eftersom man vid normal användning inte kommer åt ämnet inuti lödningarna.

Enskilda produkter inte farliga

Enligt Mariana Pilenvik, inspektör på Kemikalieinspektionen, finns det ingen anledning för älskare av julpynt att känna stor oro efter rapporten.

– Varje enskild produkt i sig är inte hälsovådlig. Det är den totala mängden kemikalier i många olika varor som kan orsaka problem för hälsa och miljö på lång sikt, och som vi vill försöka få ner, säger hon.

Mer brister hos billiga produkter

Som konsument ska man se till att köpa CE-märkta produkter, och vara lite uppmärksam om man köper en vara utanför EU, eftersom andra regler gäller då.

– Sedan rekommenderar jag att satsa på kvalitet istället för kvantitet, eftersom vi oftare upptäcker brister hos lågprisprodukter, säger Mariana Pilenvik.

Samtliga produkter har slutat säljas

Undersökningen var stickprovsbaserad, och representerar därför inte hela marknaden av elektroniskt julpynt. Samtliga produkter som visade sig innehålla skadliga ämnen har slutat säljas, och Kemikalieinspektionen har anmält nio företag för misstänkta miljöbrott.

Ämnena som hittades i julbelysningar

-Bly kan bland annat orsaka skador på nervsystemet och medföra försämrad intellektuell utveckling och prestationsförmåga. Foster och små barn är särskilt känsliga. Bly i lödningar är vid normal användning av produkter inte åtkomligt för användaren och har därför störst påverkan vid tillverkning, i avfallsledet och när det kommer ut i miljön.

-Kadmium är giftigt för miljön och kan ge benskörhet, njurskador och cancer. Kadmium i elektronik är vid normal användning av produkter inte åtkomligt för användaren och har därför störst påverkan vid tillverkning, i avfallsledet och när det kommer ut i miljön.

-Kortkedjiga klorparaffiner (SCCP) är skadligt för vattenlevande organismer. Det är också mycket långlivat, bryts inte ned i naturen och är misstänkt cancerframkallande.

-HBCDD är toxiskt, bioackumulerande och bryts inte ner i miljön. Det är misstänkt fosterskadande och kan skada ammande barn.

-Ftalater är en grupp ämnen där alla inte är skadliga, men vissa ftalater kan påverka utvecklingen av testiklarna och göra det svårare att få barn. Vissa ftalater är hormonstörande eller misstänks vara hormonstörande

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.