En teori som kan förklara varför flest barn i dag föds under våren är ljuset under sommarmånaderna. Foto: TT

Juli månad toppar födelsestatistiken

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 10:e april, är datumet då flest fyller år i Sverige. Våren har sedan länge varit perioden då flest barn kommer till världen. Men den här trenden kan vara på väg att vända.

Förr var många lediga under juli som var den perioden då hela den svenska industrin tog semester. Kanske var det då som man verkligen hade tid för både det ena och det andra. Hanna Sandberg har själv nyligen fått tvillingar och berättar om varför hon tror flest barn föds under våren.

– April, om man räknar tillbaka så är det ju någon gång under sommaren som man har lite mer tid att umgås, säger hon.

Fertiliteten påverkas av ljuset

En annan teori som kan förklara varför det föds flest barn under våren är ljuset under sommarmånaderna.

– En del forskare anser att fertiliteten påverkas av ljuset som är under sommarmånaderna och att det är därför det är vårmånaderna som gäller, säger Inge Göransson som arbetar med befolkningsstatistik på Statistiska centralbyrån (SCB).

Trenden kan vända

Men nu är det en ny månad som dominerar. Sedan 2008 har juli månad toppat födelsestatistiken och 2014 föddes totalt 10.560 barn under juli.

– Vi är ju ett planerande folk och jag skulle kunna tänka mig att man tycker att det är bekvämt att få barn på sommaren, säger Hanna Sandberg.

Tar tid

Men trots att det i dag föds flest barn i juli så kommer det att ta tid innan det blir vanligast med födelsekalas på sommaren.

– En stor del av befolkningen är faktiskt fortfarande födda på våren. Det kan ta flera år innan juli blir vanligaste födelsedagen i hela befolkningen, säger Inge Göransson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.