Foto: TT

Julian Assange förhörs den 17 oktober

Publicerad

Julian Assange förhörs den 17 oktober. Det meddelar Åklagarmyndigheten.

Förhöret kommer att hållas på Ecuadors ambassad i London, har Riksåklagarämbetet i Ecuador meddelat. Det kommer att genomföras av en ecuadoriansk åklagare.

Chefsåklagare Ingrid Isgren kommer att vara närvarande vid förhöret tillsammans med utredare från Sverige. De kommer att kunna ställa kompletterande frågor genom den ecuadorianska åklagaren, skriver Åklagarmyndigheten i Sverige i ett pressmeddelande.

– Det är positivt att utredningen nu kommer att föras framåt, säger överåklagare Marianne Ny som leder förundersökningen.

”Resultatet av de utredningsåtgärder som genomförts av den ecuadorianska åklagaren kommer senare att redovisas från Ecuador. När denna redovisning skett kommer åklagaren att ta ställning till den fortsatta förundersökningen.”, heter det vidare i pressmeddelandet.

”Kvalitetsförlust”

För en vecka sedan höll den svenska chefsåklagaren Marianne Ny en presskonferens där det framgick att de svenska utredarna valt att under rådande omständigheter stå ut med att en ecuadoriansk jurist håller i förhöret.

– Det är självklart en kvalitetsförlust att inte vår egen utredare som känner till hela fallet är den som håller i förhöret. Det har länge varit vår målsättning att vår egen utredare ska hålla i förhöret. Men eftersom det nu gått så långt tid har det blivit så att det enda alternativet är att acceptera att så inte blir fallet, sade Marianne Ny då.

Fallet Assange

Visa

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin utevaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare fortsatte att trycka på för att Assange skulle komma till Sverige för att höras här. Assange har vägrat med motiveringen att han är rädd att Sverige ska överlämna honom till USA.

I mars förra året bytte åklagarna fot och gick med på att förhören skulle hållas i London.

I augusti samma år preskriberades ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet