Foto: TT

Julstressen påverkar kvinnorna mest

Publicerad

Julen närmar sig med stormsteg och för många är det en stressig tid. Men det är stora skillnader i stressnivåer i landet och kvinnorna drabbas mest. – Ofta är det kvinnorna som har det övergripande ansvaret, säger Torbjörn Åkerstedt, chef Stockholm Stress Center.

Det är stor skillnad på hur människor känner av julstressen, det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

I Stockholm där stressen är störst känner sig 16 procent julstressade. När SVT Nyheter pratar med folk på gatorna i Stockholm så är det flera som bekräftar siffrorna i julträngslen.

– Jag är väldigt stressad speciellt med tidspressen. Men vad ska man göra, det är ju jul och man vill ge det bästa till familjen, säger Alisia Caballero.

– Jag börjar känna att det accelererar men jag försöker hålla ner lite grann och andas lugnt, säger Björn Lindström.

Minst stressad är man i Dalarna, Gävleborg och Norrbottens län, här känner bara 10 procent av julstressen. Männen i Norrbotten och Dalarna känner sig lugnast.

Kvinnorna mest stressade

Det är kvinnorna som drabbas mest av julhetsen. I Stockholm är 20 procent av kvinnorna stressade inför julen och i Skåne 19 procent.

– Det har väldigt mycket att göra med att kvinnor har ett logistiskt ansvar i familjen. De ska se till att familjen fungerar.  Även om männen är någotsånär jämställda så är det ofta kvinnorna som har det övergripande ansvaret. Det innebär att man måste vara på tårna hela tiden, säger Torbjörn Åkerstedt, chef Stockholm Stress Center.

Vad kan vi göra åt vår stress?

– Säga nej, ta inte emot erbjudanden om att göra en massa saker för att visa dig duktig. Kvinnor har en tendens att vilja vara duktiga kanske i alla fall mer än vad män har. Det här med ”duktig flicka” har inte kommit till av en slump, säger Torbjörn Åkerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer