Svenska socialdemokrater är skeptiska till systemet med toppkandidater utsedda av de europeiska partigrupperna. Foto: Nyhetsbyrån TT

Juncker-val ogillas av svenska partier

Uppdaterad
Publicerad

Valet av Jean-Claude Juncker var en seger för de europeiska partiernas nya system med partipolitiskt utsedda toppkandidater. Flera svenska politiker är skeptiska och säger att det innebär en maktförflyttning från medlemsländerna.

Vid valet av Juncker idag sa flera i EU-parlamentet att det var ett historiskt steg för mer demokrati och direktinflytande för väljarna i EU. Detta eftersom Jean-Claude Juncker valdes som kandidat från den moderata-kristdemokratiska partigruppen, som fick flest röster i EU-valet den 25 maj.

Förut bestämde regeringscheferna

Det handlar om systemet med toppkandidater, ofta används det tyska begreppet ”Spitzenkandidaten”. Före valet utsåg de stora partigrupperna toppkandidater till posten som ordförande i EU-kommissionen, och tanken var att demokratin skulle öka om väljarna före EU-valet fick vet vilka som var kandidaterna.

Öppenheten skulle blir större jämför med tidigare då regeringscheferna utsåg kommissionsordförande. Men det var egentligen bara i valdebatten i Tyskland som det blev mer allmänt känt vilka toppkandidaterna var.

Medlemsländerna förlorar makt

Gunnar Hökmark (M) röstade för Juncker idag, men ogillar proceduren.

– Det här ökar parlamentets makt, men inte demokratin, tycker Gunnar Hökmark. Vi behöver en balans mellan EU-parlamentet och folkvalda parlament och regeringar i medlemsländerna och nu rubbas den balansen, medlemsländerna förlorar.

Bättre regeringschefer bestämmer

Också svenska socialdemokrater är skeptiska till systemet med toppkandidater utsedda av de europeiska partigrupper.

– Vi vill att EU huvudsakligen ska vara ett mellanstatligt samarbete, och det här är steg i federalistisk riktning, säger Marita Ulvskog (S).

– Det är bättre att regeringscheferna bestämmer än vi 751 EU-parlamentariker, eftersom valdeltagandet i nationella val är högre än vid valen till EU-parlamentet, tycker Marita Ulvskog. Det ligger närmare de flesta väljarna!

Steg på vägen

Däremot tycker Peter Eriksson som nyvald EU-parlamentariker att systemet med toppkandidater är bra.

– Det är ett steg på vägen till mer demokrati inom EU, säger Peter Eriksson.

– I Sverige har ju varken vi politiker eller medierna förklarat hur det hänger ihop, men jag tror att det kan utvecklas för att öppna EU och öka intresset för EU-valen, tror Peter Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.