Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Två väldigt tydliga problem”, säger Tommy Iseskog. Hör arbetsrättsjuristen om några av de största frågetecknen kring polisskandalen. Foto: SVT, Stina Stjernkvist/TT

Juristen: ”Regeringen borde ha tillsatt utredningen av polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Relationen som uppdagats mellan två av landets högsta polischefer har blivit en följetong och väckt en rad frågor.

Arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog riktar nu skarp kritik mot hur utredningen om händelserna tillsatts.

– Det är inte rimligt att rikspolischefen är beställare, säger han.

Efter turerna kring Sveriges högsta polisledning tillsatte rikspolischef Anders Thornberg i veckan en särskild utredare för att gå till botten med vad som skett inom den nationella polisledningen.

– En extern utredare kan göra en fullständig genomlysning av hanteringen, sa Thornberg i ett pressmeddelande.

Kritiken mot polisledningen

”Otroligt olämpligt”

Utredaren är Runar Viksten, som efter terrordådet på Drottninggatan granskade rikspolischefen i hans dåvarande roll som chef över Säkerhetspolisen, och då fann att inga fel hade begåtts.

Arbetsrättsjuristen, författaren och debattören Tommy Iseskog ifrågasätter inte utnämningen av Viksten men anser att det är ”otroligt olämpligt och anmärkningsvärt” att uppdraget kommer från just polisen.

– Eftersom utredningen ska titta på, kanske huvudsakligen rikspolisens agerande, så är det inte rimligt att rikspolischefen är beställaren av utredningen. Regeringen borde ha tillsatt utredningen som har det här granskande uppdraget, säger Iseskog.

Ministern välkomnar polisens åtgärder

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har sagt att han ”välkomnar åtgärderna som polisen tilltagit”.

Tommy Iseskog har tidigare sagt till SVT Nyheter att en dold relation är det klassiska exemplet på en sårbarhet, och att det råder oklarheter kring säkerhetsprövningen när det kommer till relationen mellan Noa:s underrättelsechef Linda Staaf och hennes tidigare chef Mats Löfving. Rikspolischefens svar i en intervju med nyhetsbyrån TT på torsdagen gav enligt honom inga nya svar, varken om detta eller huruvida polisen har följt arbetsmiljölagen när det gäller hur man bemött Linda Staaf.

– Hade man genomfört en korrekt utredning enligt arbetsmiljölagen så hade det varit väldigt enkelt att svara på den frågan.

Andersson: Viktigt att nu gå till botten

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson menar att det är viktigt att man nu går till botten med vad som har hänt inom polisledningen. På frågan om hon har förtroende för rikspolischef Anders Thornberg svarar hon:

– Det är inte jag som ska uttala eller inte uttala förtroende, det är den nya regeringen. Utöver att man för en dialog med polisledningen är det viktigt att man har en aktiv styrning i det här läget.

I videon ovan går Tommy Iseskog igenom de just nu största frågetecknen och oklarheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet