Charlotte Nordström är barn- och ungdomsspecialist på advokatbyrån Elisabeth Fritz. Hon har tillsammans med en kollega varit målsägandebiträde i rättegången. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Juristexperten: En viktig dom med symboliskt värde

Publicerad

Svea hovrätt fastställer Uppsala tingsrätts dom om att övergrepp som begås på nätet kan likställas med våldtäkt. En unik dom som kan innebära en vägvisning för andra domstolar enligt Charlotte Nordström, barn- och ungdomsspecialist på advokatbyrån Elisabeth Fritz och målsägandebiträde i rättegången.

I hovrättens dom är fler fall bedömda som våldtäkt mot barn vilket enligt Nordström innebär en vägvisning till andra domstolar för framtida bedömningar av liknande brott. Men hon menar att det fortfarande är problematiskt att det anses värre om en person fysiskt begår övregreppen.

– Vi har ett steg kvar i att se allvaret i de här brotten. Man behöver sätta sig in i hur barnens värld ser ut idag och se brotten för vad de är.

Symbolvärde i domen

Den dömda mannen åtalades för att via internet ha begått sexualbrott mot ett stort antal barn.

– Vi menar att det är principiellt viktigt att se att verkligheten ser annorlunda ut nu än när de här reglerna skrevs, säger Charlotte Nordström.

– Jag tycker att det finns en rädsla för att gå i bräschen för detta, därför har domen ett symbolvärde utåt när man ser att dessa brott är just så allvarliga och inte något lindrigare. Att gärningsmannen sitter i ens telefon på barnets rum är lika hemskt som om han är där fysiskt, det finns ingen skillnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer