Morgan Johansson Foto: TT

Justitieministern: Därför får rikspolischefen nytt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Den borgerliga kritiken mot Dan Eliasson har inte påverkat regeringens beslut att peta honom. Det säger justitieminister Morgan Johansson (S).
– Det var en lämplig tidpunkt att erbjuda honom ett nytt jobb.

Justitieministern tycker att Dan Eliasson varit en bra chef för polisen.

– Det har varit dramatiska år, och en svår uppgift att leda polisen, men han har gjort ett bra jobb utifrån de förutsättningar som funnits, säger justitieministern.

Bland annat har Eliasson behövt hantera flyktingkrisen samtidigt som han varit ansvarig för att organisera om polisen i grunden.

”Lämplig tidpunkt”

– Men nu är omorganisationen genomförd och polisen går in i en ny fas. Då är det också tillfälle att se över vilka som ska ta över ledningen, säger Morgan Johansson och utlovar besked om ny rikspolischef i morgon torsdag.

Enligt justitieministern sammanföll detta behov med att även MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) behövde en ny chef. Eliasson fick jobberbjudandet på tisdagen förra veckan och tackade ja, trots att hans förordnande som rikspolischef går ut först 2021.

Personangrepp

Vilken betydelse har det haft att de borgerliga krävt Eliassons avgång?

– Ingen alls, men jag önskar att vi kunde gå tillbaka till ordningen att politiker kritiserar politiker och inte tjänstemän. De får gärna angripa mig, men att ge sig på myndighetschefer på personnivå är både skadligt och fegt eftersom de inte kan försvara sig, säger Morgan Johansson (S).

Viktigt uppdrag

Enligt regeringen tar Eliasson ta över MSB ”i ett skede när myndigheten kommer att ha en central roll för skydd mot olyckor, krisberedskap och återuppbyggnaden av det civila försvaret.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poliskrisen

Mer i ämnet