Foto: Thomas Johansson/TT

Justitieministern: Delta i terrororganisation kan bli brottsligt

Uppdaterad
Publicerad

Efter fredagens terrordåd öppnar nu regeringen för att skärpa lagstiftningen.
Justitieminister Morgan Johansson (S) vill titta närmare på den norska modellen, där det är olagligt att delta i en terrorlistad organisation.
– I Norge har man hittat en väg som verkar effektiv, säger Morgan Johansson .

På Socialdemokraternas kongress i Göteborg meddelade justitieminister Morgan Johansson att han vill se över möjligheten kriminalisera medlemskap eller deltagande i en terror-organisation.

– En variant som jag tycker är intressant att titta på är den man har i Norge, ett deltagandebrott. Alltså om du är aktiv i en terroristorganisation på något sätt så kan du fällas till ansvar för det, säger Morgan Johansson till SVT Forum.

Läs mer: Norsk IS-rekryterare dömd till nio års fängelse i unikt fall

Kan krocka med grundlagen

I dag är det brottsligt att finansiera terrorism och resa för att strida för en terrororganisation. Det är även olagligt att delta i att förbereda terrorbrott – men då krävs en konkret gärning och det skulle inte krävas för ett ”deltagandebrott”, enligt Morgan Johansson.

Men en lag om deltagandebrott kan krocka med den grundlagsskyddade föreningsfriheten.

– Gränsdragningarna här är svåra, för å andra sidan har vi föreningsfriheten i grundlagen som gör att vi inte kan kriminalisera medlemskap i organisationer. Men i Norge har man har hittat en väg som verkar vara effektiv och som gör att vi inte behöver komma i konflikt med grundlagen.

Var gränsen skulle gå för att ses som aktiv i en terrororganisation måste utredas, säger Johansson. Han hänvisar till att det just nu pågår en utredning som arbetar med möjligheterna att vidga lagstiftningen kring terrorresor.

Forskare: ”Norska lagstiftningen fungerar”

Morgan Johanssons utspel kommer strax efter att två forskare vid Försvarshögskolan, Peder Hyllengren och Magnus Ranstorp, kräver att regeringen ska just kriminalisera samröre med terrorlistade organisationer. ”Ett annat sätt att uttrycka det vore att säga att den norska lagstiftningen fungerar och den svenska gör det inte”, skriver de i en debattartikel i Dagens Nyheter.

På frågan om ett deltagandebrott skulle kunna ha bäring för att motverka ett dåd som det i Stockholm, svarar Morgan Johansson:

– Vi kan inte uttala oss om just den här gärningsmannen, men det är svårt med ensamvargar som planerar dåd själva. Det bästa är när man kan upptäcka de här individerna i tid, redan när de håller på och planerar dåd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet